CBS: 36 procent van de Nederlanders heeft mobiel internet

steven
Ruim een derde (36 procent) van de Nederlanders beschikt over mobiel internet. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ten opzichte van 2007 is dit een flinke stijging; toen beschikte 20 procent over mobiel internet.

Het CBS zag het gebruik steeds toenemen vanaf 2007. Het ging van 20 procent in dat jaar, naar 26 procent in 2008 en in 2009 naar 30 procent. Ook het dataverbruik nam sterk toe. Dit ging van 359.000 GB in 2008 naar 3,2 miljoen GB in 2010.

Het CBS wijdt deze stijging vooral aan het groeiende gebruik van smartphones met een 3g-verbinding. Hun aandeel is gestegen van 10 naar 16 procent. Het gebruik van het netwerk met een laptop is vrijwel gelijk gebleven ten opzichte van vorig jaar. Toch zijn deze nog steeds verantwoordelijk voor 21 procent van het mobiele internetgebruik.

Naast de apparatuur heeft het onderzoeksbureau gekeken naar de gebruikersgroep. Uit de cijfers blijkt dat jongeren in de categorie 12 tot 25 jaar het meest gebruikmaken van mobiel internet, zowel via hun smartphone als met een laptop. De categorie 25 tot 44 jaar gebruikt voornamelijk hun smartphone.

Mobiel Internet

afbeelding van steven
Door: Steven Vos

Steven Vos | Redacteur

Steven Vos (28) studeerde Journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Vanaf april 2011 is hij werkzaam bij dit magazine en voelt zich daar als een vis in het water.

Vanaf zijn jeugd heeft hij een grote passie voor alles wat met ict te maken heeft en zette hij verschillende eigen computers in elkaar. Ook op het gebied van besturingssystemen heeft hij het nodige gezien. Zo werkte hij met het bijna complete Windows-assortiment (van 3.1 tot 7), Mac OS X en Linux.

Daarnaast hebben mobiele telefoons al jaren zijn interesse. Toen hij in 1998 zijn eerste mobiele telefoon aanschafte, een Nokia 5110, was hij meteen verkocht. Hierna volgden diverse modellen met uiteenlopende functies en besturingssystemen. Het was voor hem dus een kleine stap om professioneel mobiele telefoons te gaan testen, maar ook een tablet slaat hij zeker niet af.

Bekijk alle artikelen van Steven