Cortana komt naar Apple- en Android-apparaten

Eveline Meijer
Microsoft werkt aan een geavanceerde versie Cortana, de conccurent van Apple's Siri, waarbij de ontwikkelaar gebruikt maakt van een ai-project genaamd 'Einstein'. Cortana draait nu op de Windows Phone en komt later dit jaar ook naar de desktop wanneer Windows 10 gelanceerd wordt.

Cortana moet ook beschikbaar worden als standalone applicatie voor Android- en iOS-tablets en -smartphones, melden ingewijden van het project aan Reuters. 'Dit soort technologie, welke e-mail kan lezen en begrijpen, gaat een centrale rol spelen in de volgende versie van Cortana. We werken er nu naartoe om deze in de herfst te lanceren', vertelt Eric Horvitz, managing director van Microsoft Research en onderdeel van het team van het Einstein-project, tijdens een interview met het persbureau.

Nieuwe markten

Het plan om Cortana naar Apple- en Android-apparaten te brengen, representeert een nieuwe manier om Microsoft software op elk device en platform te verkopen, in plaats van gebruikers te dwingen om Windows te gebruiken. Hiermee zou Microsoft nieuwe markten kunnen aanboren. 'We definiëren op dit moment het competitieve landschap van wie de beste ondersteunende service om het leven gemakkelijker te maken en dingen bij te houden, kan bieden', aldus Horvitz.

Rivalen

Microsoft is niet de enige die haar assistent op andere software wil laten draaien. Google Now gebruikt de voorspellende kracht, gegenereerd door miljarden zoekopdrachten, om uit te vinden wat een gebruiker aan het doen is, waar deze geïnteresseerd in is en relevante informatie te sturen. Apple gebruikt Microsoft's zoekmachine Bing op de achtergrond van Siri. Microsoft is echter ook bezig om haar assistent nieuwe branches te laten ontdekken met de CarPlay- en HomeKit-platformen.

ClippyOudere assistenten

Het is niet voor het eerst dat Microsoft een digitale assistent probeert te maken, al waren voorgaande pogingen niet succesvol. In 1995 kwam bijvoorbeeld Microsoft Bob, welke het gebruik van een computer gemakkelijker moest maken. Deze assistent werd vervolgens het doelwit van grappen. Een aantal jaren later verscheen de bekende paperclip 'Clippy' in Microsoft Office, maar ook deze heeft de test der tijd niet doorstaan.