iPhone 7 luidt einde in van tick-tock-strategie

De gevolgen van een teleurstellende iPhone-lancering voor Apple

Nikki Veerbeek
Al acht jaar lang lanceert Apple om de twee jaar een kersverse iPhone. In de jaren tussenin ziet ook altijd een nieuwe versie het levenslicht, die weliswaar op veel vlakken beter is, maar sterk doet denken aan het model van het jaar ervoor. Dit staat ook wel bekend als de tick-tock-strategie. Hier komt dit jaar een einde aan, zo kunnen we al vrijwel zeker voorspellen.

Nieuw model lijkt op iPhone 6

Wij schreven al eerder dat de iPhone 7 geen glorieuze vernieuwingen brengt. Het ontbreken van een hoofdtelefooningang, een accu-upgrade en enkele esthetische aanpassingen aan de antenne cut outs en de achtercamera zijn vrijwel de enige wapenfeiten van de iPhone die dit jaar vers in de schappen komt te liggen. Het model zal voornamelijk wederom herinneringen oproepen aan de iPhone 6 en 6 Plus, waar we voor het eerst kennis mee maakten in 2014. Met de komst van de soortgelijke 6S in 2015, tellen we dus twee tock-jaren.

Wat betekent dit voor de techgigant?

In 2017 komt er hoogstwaarschijnlijk een compleet nieuwe iPhone op de markt. Niet geheel toevallig – denken we – is dit ook het 10-jarig jubileum van de iPhone. Apple heeft om aandacht nooit te klagen en dus is het allesbehalve geheim dat 2017 het jaar van de release van een wellicht iconische iPhone markeert. Naar alle waarschijnlijkheid zijn er tal van liefhebbers die hun zakcentjes liever voor dat jaar bewaren. Gebruikers zijn niet meer zo happig als voorheen om koste wat het kost de allernieuwste smartphone te scoren en zeker niet als het model de prijs nauwelijks waard is.

Het valt bovendien te betwisten in hoeverre critici en investeerders zitten te wachten op een (verkapt) derde generatiemodel van de iPhone 6. Wall Street staat erom bekend bedrijven die teleurstellende producten lanceren genadeloos af te straffen.

Misstap Samsung

Is er dan alleen maar slecht nieuws voor Apple? Niet helemaal. Zo levert de mogelijkheid om dezelfde componenten te gebruiken als in voorgaande modellen financiële voordelen op. Daarnaast kan Apple profiteren van misstappen van de concurrentie. Samsung moest onlangs miljoenen Galaxy Note7 smartphones terugroepen wegens een batterijdefect. Diens vervangers zijn ongetwijfeld gauw weer op de markt, maar echt een veelbelovend feitje is het natuurlijk niet.