De interactieve generatie

Redactie WINMAG Pro
De wereld verandert sneller dan ooit en de drijvende kracht achter al die verandering is technologie. Organisaties worden geconfronteerd met razendsnelle ontwikkelingen die voor een andere manier van werken en samenwerken zorgen. Het bedrijfsleven volgt deze ontwikkelingen wel, maar loopt doorgaans een stap achter op de consumentenmarkt, omdat het grote investeringen vereist om bij te blijven. Hoe kom je erachter wat de toekomst voor eisen zal stellen en hoe bereid je je er zo goed mogelijk op voor? Oscar van der Linden, Country Manager van Epson Nederland, heeft er uitgesproken ideeën over.

Generation I

Een goede indicator van wat ons in de toekomst te wachten staat, is de generatie die nu nog op school zit en binnen niet al te lange tijd op de werkvloer zal worden losgelaten. Hoe zijn zij gewend te werken en welke technologie gebruiken ze daarbij? Wat direct opvalt, is dat het oude schoolbord grotendeels vervangen is door smartboards en projectoren en dat een groot deel van de communicatie en het delen van informatie via smartphones verloopt. Een scherm is voor jongeren niet meer alleen een uitvoer-apparaat, maar ook een invoer-apparaat. Voor hen is interactieve technologie een tweede natuur. Zij zijn opgegroeid met het idee dat hun eigen apparatuur naadloos moet communiceren met alle andere apparatuur en ze delen informatie op een fundamenteel andere manier dan de huidige werkende generatie gewend is.

Er komt dus een grote groep werknemers aan die op een efficiëntere en tijdbesparende manier informatie overdraagt. Voor hen zal teruggaan naar de traditionele manier van presenteren en vergaderen, met PowerPoint slides, prints en flipovers, erg ongemakkelijk zijn en dat gaat grote gevolgen hebben voor de manier waarop we onze vergaderruimtes in gaan richten. De tijd van passief PowerPoint slides kijken lijkt voorgoed voorbij. Wat komt ervoor in de plaats?

Het vergaderen van de toekomst

Stel je voor: je zit in een vergaderruimte, rond een tafel met collega’s, en in plaats van de bekende bulletpoints op een scherm aan de muur, heb je nu een interactief beeld dat horizontaal op de tafel wordt geprojecteerd. Je stuurt je presentatie vanaf je smartphone draadloos naar de projector, dus je hoeft geen laptop meer mee te zeulen. Je houdt je presentatie gelijktijdig in Amsterdam, New York en Tokyo. Je kunt op elk willekeurig geprojecteerd beeld aantekeningen maken. Na afloop van een vergadering kunnen de aantekeningen worden opgeslagen en gedeeld binnen het kantoornetwerk, op USB-sticks, via e-mail en uitgeprint.

Toekomstmuziek? Welnee. Dergelijke apparaten zijn al in omloop. Het is alleen nog even wachten op de jongere generatie voor alle mogelijkheden ook daadwerkelijk op grote schaal benut gaan worden, want nieuwe technologie implementeren is één ding, het daadwerkelijk gebruiken is een tweede. Daarvoor heb je een generatie werknemers nodig die van kinds af aan heeft gewerkt met interactieve middelen. Heb je één of twee van dit soort mensen in je organisatie, dan volgt de rest vanzelf wanneer blijkt dat het tijdwinst oplevert, de kosten drukt en de meetings interessanter en efficiënter maakt.

Onbetaalbaar?

Tot voor kort zat aan smartboards een behoorlijk prijskaartje verbonden en was voor veel bedrijven de investering simpelweg niet op te brengen. Je had naast een projector ook een interactief whiteboard nodig en dat kon flink in de kosten lopen. Gelukkig heeft de technologie ook op dit punt niet stil gestaan en zijn er projectoren ontwikkeld (onder meer door Epson), die de interactieve technologie geïntegreerd hebben, waardoor je geen duur, gespecialiseerd whiteboard meer nodig hebt, maar projecteert op een standaard whiteboard, of zelfs op de muur of vergadertafel.

Standaard technologie

Vergaderen heeft in het verleden altijd voordeel gehad van technologische vooruitgang en zich er ook aan aangepast (denk aan de telefoon of telepresence technologie). De technologie die uiteindelijk standaard wordt, is de technologie die zijn waarde bewezen heeft. De toekomst van het vergaderen zal vooral bepaald worden door oplossingen die voor een reductie van tijd en kosten zorgen en die eenvoudig en zonder steile leercurve geïmplementeerd kunnen worden. Kijk je naar wat de huidige gangbare technologie in het onderwijs is, dan vind je de technologie waarvoor geen trainingen nodig zijn om je personeel er mee om te leren gaan. Dat is de technologie die voor hen al standaard is.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie