Dit is de Apple iPhone X

Peter Güldenpfennig
Na de vele lekken komt het nieuwe premium device van Apple niet als een verrassing: de iPhone X. Het toestel is duur, maar daarmee levert Apple wél een heel mooie smartphone.

Het toestel kun je zien als een ‘jubileumeditie’ iPhone. De iPhone bestaat immers tien jaar en dat kan Apple niet ongemerkt voorbij laten gaan natuurlijk. Vandaar dit flink geprijsde toestel die echte Apple-fans uiteraard niet langs zich heen kunnen laten gaan.

Specificaties iPhone X

De iPhone X heeft een mooi 5.8-inch randloos OLED-scherm en is daarmee het eerste OLED-display wat Apple in haar smartphones verwerkt, hoewel Apple het Super Retina noemt. Het display heeft een PPI van 458 en een resolutie van 2436 x 1125.

Binnenin vinden we de nieuwe A11-CPU met afzonderlijke kernen, wat de accuduur uiteraard zeer ten goede komt. Bovendien is het met OLED mogelijk voor Apple om een Always On-functie te introduceren en worden zwarttinten ook echt zwart weergegeven.

Het interne geheugen komt neer op 3GB. Niet veel, maar Apple heeft altijd ingezet op efficiëntie en dat is bij de iPhone X niet anders.

Het toestel komt in drie varianten wat opslag betreft: 64GB, 256GB en 512GB. Met meer opslag komt ook een hogere prijs, een pijnpunt voor dit toestel. Want het instapmodel kost € 1159,-, en dat is behoorlijk wat.

Design

Wat direct opvalt is het opvallende design van de iPhone X. Het toestel is bezelloos, maar heeft aan de bovenkant een inkeping wat de statusbalk splitst. In de inkeping vind je een verbeterde FaceTime-camera die ook gebruikt wordt om je toestel te unlocken met de functie Face ID. Ook in het donker, want de iPhone X is voorzien van een infraroodcamera.

Er zullen ongetwijfeld veel mensen zijn die zich niet in het vreemde design kunnen vinden, maar het is noodzakelijk om het toestel zoveel mogelijk scherm mee te geven zonder de nieuwe camerafunctionaliteiten op te moeten geven.

Draadloos opladen

Voor het eerst ondersteunt Apple draadloos opladen. Ook dit heeft effect op het design: de achterkant van de iPhone X is voorzien van glas. Dit omdat glas betere geleiding mogelijk maakt en het dus mogelijk is om het toestel draadloos op te laden.

Prijs en verkrijgbaarheid

Zoals gezegd is de prijs een behoorlijk pijnpunt van de iPhone X. Met € 1159,- euro voor het instapmodel met 64GB ligt deze behoorlijk hoog. Het is daarom dan ook goed mogelijk dat de prijs Apple deed beslissen om óók de iPhone 8 en iPhone 8+ te introduceren, waar je hier meer over kunt lezen.

De iPhone X is 3 november beschikbaar.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter