Dit is Skype for Business

Redactie WINMAG Pro
Microsoft's Lync Online is nu Skype for Business, zo maakte Microsoft in april dit jaar bekend. Met deze zakelijke versie van Skype heb je slechts één applicatie voor chatberichten, audio- en videogesprekken, online vergaderingen en samenwerkingen.

Skype kennen we als de software om videogesprekken mee te houden, zonder dat je ervoor hoeft te betalen. Hoewel er jarenlang alleen een versie voor consumenten was, werd deze ook veel gebruikt door de zakelijke wereld. Microsoft zag dit en toverde Lync Online om naar Skype for Business, dat vele voordelen heeft voor elke zakelijke gebruiker.

Van Lync naar Skype

Als onderdeel van Office 365 maakte Lync Online onder meer gebruik van Microsoft Office Online, Exchange e-mail en Share Point Online. Maar ook was het mogelijk om berichten te versturen, online vergaderingen te houden en audio- en videogesprekken te voeren. Al deze functionaliteiten zijn meegenomen naar Skype for Business, met een frisse, nieuwe lay-out. Bovendien heeft Microsoft een aantal nieuwe functionaliteiten toegevoegd aan Skype for Business. Zo kun je met je bureautelefoon bellen via de software, al is dit alleen mogelijk als je Skype for Business Server 2015 gebruikt. Hierbij bel je via de Skype interface, terwijl de audio via je telefoon loopt. Dit werkt overigens ook met een smartphone. Degene die je belt ziet jouw nummer verschijnen, precies zoals wanneer je met je bureautelefoon of smartphone belt. Voordeel hiervan is dat je gemakkelijk bestanden, je bureaublad of bijvoorbeeld een link kunt delen, zonder dat je Skype hoeft te verlaten. Prettig is de Call Monitor, waarmee je het scherm zowel groter als kleiner kunt maken. Voordeel hiervan is dat je een volledig scherm hebt als je actief meedoet aan het gesprek, maar ook voor een compact scherm kunt kiezen wanneer je alleen het gesprek monitort. Zo kun je gemakkelijk verder werken wanneer aan je andere taken, zonder het gesprek stop te zetten. Ook is het mogelijk om het gesprek te muten en af te sluiten. De compacte versie heeft geen beeld, maar is slechts een klein menu. Daarnaast wordt het zoeken naar een contact binnen Skype een stuk gemakkelijker gemaakt. Je kunt met Skype for Business zoeken binnen het adresboek van je organisatie, maar ook naar andere contacten waarvan je weet dat ze Skype hebben.

Het voornaamste voordeel van de overstap naar Skype for Business is dat al je contacten onder Skype vallen. Waar het eerder de vraag was of iemand Skype of Lync gebruikte, zijn alle gebruikers nu verenigd onder één programma en wordt de communicatie een stuk gemakkelijker gemaakt.

Samenwerken

Skype for Business laat je gemakkelijk online vergaderen, tot wel 250 personen in één gesprek. Deze gebruikers hebben echter geen Skype nodig, maar slechts een telefoon of internetverbinding. Daarnaast is de online status van contacten gemakkelijk te bekijken in Office, waar je met iedereen kunt samenwerken. Plan bijvoorbeeld vergaderingen in Outlook of begin een gesprek vanuit applicaties als Word en Powerpoint. Bestanden kun je gemakkelijk delen via chatberichten.

Beveiligde gesprekken

Alle gesprekken die je met Skype for Business voert, zijn te beveiligen met authenticatie- en encryptiemethoden. Wat deze precies inhouden, heeft Microsoft echter niet bekend gemaakt. Daarnaast kun je de accounts en functies van al je werknemers beheren.

Office 365

Microsoft heeft Skype for Business geïntegreerd met Office 365. Zo kun je met Enterprise Voice gemakkelijk telefoontjes doorschakelen, vergaderen via elke telefoon en via PSTN Calling dedicated nummers maken om PSTN-telefoontjes te plegen en te ontvangen. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van Azure ExpressRoute, waarmee je je end-to-end mediakwaliteit kunt beheren. Via Cloud+ on premises options kun je gebruik maken van hybride opties en daarmee vertrouwen op Microsoft's cloud wanneer je die nodig hebt, zonder om te schakelen.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie