Een op vijf medewerkers wil wachtwoord best verkopen

daandewinter
Een vrij grote groep werknemers is bereid zijn wachtwoord voor toegang tot bedrijfssystemen te verkopen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van SailPoint.

Wachtwoord te koop

​Onderzoeksbureau Vanson Bourne legde een vragenlijst voor aan 1000 medewerkers van grote bedrijven (1000+ werknemers) in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Australië. Het onderzoek ging onder meer over de rol die de medewerkers zichzelf toedichten in it-security en de manier waarop organisaties hun beveiliging invullen. 

Minder dan 1000 dollar

Een van de conclusies is dat 20 procent van de medewerkers wachtwoorden zou verkopen aan buitenstaanders. 44 procent van hen zou daar minder dan 1000 dollar voor vragen. Ook blijkt dat veel werknemers er slechte wachtwoord-gewoontes op nahouden. Zo gebruikt 65 procent van de respondenten één wachtwoord voor meerdere systemen en deelt een derde wachtwoorden met collega's. 

Achter de feiten aanlopen

Verder komt naar voren dat organisaties moeite hebben om de ontwikkelingen op securitygebied bij te houden. Een op de drie medewerkers heeft bijvoorbeeld wel eens een SaaS-applicatie aangeschaft zonder toestemming van de ICT-afdeling en meer dan 40 procent van de respondenten gaf aan na het vertrek bij een werkgever nog in diverse bedrijfssystemen te kunnen.  ​

Meer weten over het onderzoek? Het volledige rapport vind je hier.