Eerste IBM PC viert 30e verjaardag

steven
De eerste IBM PC, de 5150 viert vandaag zijn 30e verjaardag. IBM toonde de personal computer voor het eerst in het New Yorkse Waldorf Astoria Hotel op 12 augustus 1981. De naam pc bestond al voor die tijd maar werd dankzij de 5150 synoniem voor een thuis-computer.

Projectleider Don Estridge kreeg destijds van IBM de opdracht een computer te ontwikkelen voor thuisgebruik die minder dan 1500 dollar zou kosten. Om de kosten te drukken werd de 5150 samengesteld uit bestaande hardware.

Voor de processor koos IBM voor de Intel 8088 met een kloksnelheid van 4,77 mhz. Voor het intern geheugen kon je kiezen voor 16 kb tot maximaal 64 kb. Opslag vond plaats op 5,25-inch-floppy's, want een harde schijf was er niet. Voor het besturingssysteem stapte de computerbouwer naar Microsoft voor hun MS-DOS 1.0-pakket.

De IBM PC werd een marktstandaard en meer fabrikanten kwamen met dergelijke apparaten die IBM Compatible werden genoemd. Onder meer HP, Compaq en Dell kwamen met een eigen variant.

IBM 5150

afbeelding van steven
Door: Steven Vos

Steven Vos | Redacteur

Steven Vos (28) studeerde Journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Vanaf april 2011 is hij werkzaam bij dit magazine en voelt zich daar als een vis in het water.

Vanaf zijn jeugd heeft hij een grote passie voor alles wat met ict te maken heeft en zette hij verschillende eigen computers in elkaar. Ook op het gebied van besturingssystemen heeft hij het nodige gezien. Zo werkte hij met het bijna complete Windows-assortiment (van 3.1 tot 7), Mac OS X en Linux.

Daarnaast hebben mobiele telefoons al jaren zijn interesse. Toen hij in 1998 zijn eerste mobiele telefoon aanschafte, een Nokia 5110, was hij meteen verkocht. Hierna volgden diverse modellen met uiteenlopende functies en besturingssystemen. Het was voor hem dus een kleine stap om professioneel mobiele telefoons te gaan testen, maar ook een tablet slaat hij zeker niet af.

Bekijk alle artikelen van Steven