Ernstig lek in GNU Bash treft talloze servers

raymond
Paniek onder beveiligingsexperts: er is een fors lek geconstateerd in de bash-functie van Unix en aanverwante systemen als Linux en Mac OS X. Talloze servers draaien een Unix-variant en zijn dus kwetsbaar.

Het probleem zit in de applicatie GNU Bash, een veelgebruikte commandline-tool.

Het is niet helemaal duidelijk hoe hackers het lek zouden kunnen misbruiken, maar vrijwel zeker is dat de dreiging groot is. Volgens sommige experts is het zelfs net zo gevaarlijk als Heartbleed. De reden is de aard van de bash-applicatie. Deze draait weliswaar lokaal, maar via deze bash kun je allerlei omgevingsvariabelen instellen. En die zijn weer van invloed op de werking van andere software.

Diverse distributies zoals Red Hat hebben inmiddels een patch beschikbaar gesteld die het probleem moet verhelpen.

afbeelding van raymond

Raymond Luijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web:

Momenteel is hij werkzaam als manager contentmarketing bij NoX PR & Content.

Bekijk alle artikelen van Raymond