Aanleiding zijn de terroristische aanvallen van de afgelopen twee jaar

EU wil het makkelijker maken voor politie om gegevens op te vragen bij techbedrijven

Bram Steijns
De Europese Unie wil de politie betere toegang geven tot data van techbedrijven, ook al bevinden de data zich in een ander land. Met name in de strijd tegen terrorisme moet dit het politieonderzoek bevorderen.

De Europese Commissie legt drie opties voor aan de EU-ministers van Justitie. De eerste optie geeft de politie van de ene lidstaat het recht om informatie op te vragen bij een techbedrijf in een andere lidstaat, zonder toestemming van de betreffende lidstaat te krijgen. 

De tweede optie verplicht techbedrijven om informatie over te dragen op verzoek van de politie van andere lidstaten, zonder dat er toestemming nodig is van welke partij dan ook.

De derde optie geeft de politie directe toegang tot informatie in de cloud van de techbedrijven, zonder een verzoek of toestemming vooraf.

Vandaag gaan de ministers in debat over het voorstel, eind dit jaar of begin 2018 moet daarr een voorstel uit voortvloeien.

Privacy

Het voorstel is interessant, omdat verschillende techbedrijven zich in het verleden hebben verzet tegen het afdragen van gebruikersdata. Een belangrijk argument voor de bedrijven is de bescherming van de privacy van hun gebruikers. Een bekende situatie is de 'ruzie' tussen Apple en de FBI, omdat Apple weigerde de FBI te helpen bij het kraken van een iPhone.

Door: Bram Steijns

Bram Steijns | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bram