G Data: goedkope Android-smartphone Star N9500 bevat malware

raymond
De goedkope Android-smartphone Star N9500 bevat malware vermomd als de Google Play Store-app. Daarvoor waarschuwt beveiligingsfabrikant G Data vandaag in een persbericht.

De telefoon bevat de malware Android.Trojan.Uupay.D, zo ontdekten de onderzoekers van G Data. Data van de telefoon wordt ongezien doorgesluisd naar servers in China, waarschijnlijk in handen van cybercriminelen.

Het model, van de Chinese fabrikant Star, met de productnaam N9500 lijkt sterk op een populaire smartphone van een bekende fabrikant. Het is niet mogelijk om de gemanipuleerde app en de spyware van de telefoon te verwijderen, aangezien deze geïntegreerd zijn in de firmware van het apparaat. De spionagemogelijkheden zijn onzichtbaar voor de gebruiker en kunnen niet worden gedeactiveerd. Dit betekent dat online criminelen onbeperkte toegang hebben tot de smartphone en alle gegevens daarop. Logs die de activiteiten zouden kunnen tonen aan de gebruikers worden direct verwijderd. Het programma maakt ook het uitvoeren van beveiligingsupdates onmogelijk en laat cybercriminelen feitelijk de gehele controle over de telefoon overnemen.

Goedkoop

Het was ook eigenlijk bijna te mooi om waar te zijn. De Star N9500, verkrijgbaar bij diverse grote e-tailers, draaide op pittige hardware (onder andere een quad-core cpu), maar combineert dat met een prijskaartje tussen de 130 en 165 euro.

Oproep gebruikers Star N9500

G Data roept gebruikers van de Star N9500 op om zich bij G DATA te melden (info@gdata.nl), met als onderwerp Star N9500 om de verspreiding in kaart te brengen.  

afbeelding van raymond

RaymondLuijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web:

Momenteel is hij werkzaam als manager contentmarketing bij NoX PR & Content.

Bekijk alle artikelen vanRaymond