Gastexpert: ‘Cloud First’ is de toekomst voor het MKB

Christian Twardawa
Het MKB durft steeds vaker complexe bedrijfstoepassingen over te zetten naar de cloud. Dat bleek deze maand nog uit wereldwijd onderzoek onder tweeduizend IT-beslissers. En dat is wat mij betreft goed nieuws. Ik ben er namelijk van overtuigd dat iedere organisatie over moet stappen naar een ‘Cloud First’ beleid. Dit houdt in dat je, wanneer je een nieuwe dienst wilt gebruiken of updaten, altijd eerst een clouddienst (SaaS) overweegt, of bekijkt of je je systeem naar de cloud kunt overzetten (IaaS, PaaS).

Nu geen tijd het volledige artikel te lezen? Download dan Paessler's gratis e-boek, dat al je vragen over cloudmigratie behandelt.

In mijn bedrijf hanteren we al een aantal jaar een Cloud First beleid. De oorspronkelijke reden was dat we voorop moeten lopen op het gebied van de cloud, zodat we ons product (software voor netwerkmonitoring) er beter op kunnen voorbereiden. Al snel kwamen we erachter dat dit nieuwe beleid ook veel andere voordelen met zich meebrengt. Maar laat ik eerst mijn visie op de cloud delen, zoals ik het als eindgebruiker van de cloud ervaar.

Mijn definitie van de cloud

  • Ik weet niet hoe het werkt;
  • Ik weet niet waar het wordt verwerkt;
  • Ik maak me geen zorgen over de hardware, het netwerk, etc;
  • Ik verwacht dat het werkt.

Dit klinkt misschien naïef, maar vergelijk het met een stopcontact: ik steek de stekker erin en krijg elektriciteit. Wanneer en waar dan ook. Ik begrijp niet hoe het werkt en weet niet precies waar het vandaan komt, maar dat maakt niet uit, want het werkt. Juist hierom werd de cloud een belangrijk onderdeel van mijn bedrijf.

Dit nieuwe beleid heeft me de volgende voordelen opgeleverd:

#1. Het dwingt tot kritisch nadenken

In de twintig jaar dat mijn bedrijf bestaat hebben we een heleboel kleine en grote systemen in onze IT-omgeving verzameld. Door de cloud voorrang te geven, moeten we nu bij iedere update of aanpassing bedenken:
 

  • Is deze legacy oplossing nog wel de juiste?
  • Kunnen we het vereenvoudigen?
  • Maakt het deel uit van de core van ons bedrijf (moeten we het allemaal zelf aan kunnen passen) of kunnen we overstappen naar een standaard systeem?

#2. Het levert tijd en geld op

We gebruiken al jaren CDN’s in de cloud voor de content van onze website en de downloads van onze software (maandelijks zijn dat duizenden downloads van ieder 200MB). De cloud is goedkoper dan ons eigen datacenter en sneller voor onze klanten. Ook krijgen we er gratis features bij, die ons veel werk zouden kosten als we ze zelf moesten installeren en onderhouden. Ook hebben we onze e-mail inmiddels  verplaatst naar Office 365/Exchange. Daarmee besparen we een hoop hardware en gedoe, terwijl de productiviteit omhoog is gegaan.

#3. Het is schaalbaar

Voor bedrijven met groeiambities is de cloud onmisbaar. Tot nu toe verdubbelen onze bedrijfscijfers ongeveer iedere twee jaar, en iedere vier jaar verhuizen we naar een nieuw kantoor. Dit betekent een oneindige berg werk voor de interne IT-afdeling, DevOps en developers. De cloud zorgt ervoor dat we onbeperkt op kunnen schalen.

#4. Het is veiliger en stabieler

Wij hebben een handvol beveiligingsexperts in dienst, die acht uur per dag werken. Bedrijven zoals Amazon of Microsoft hebben hier 24/7 duizenden engineers voor in dienst. Door hun beveiliging te gebruiken voor basissystemen, kunnen wij ons concentreren op de beveiliging van ónze code en apps.

Uiteraard kan er in de cloud ook weleens iets misgaan, maar bedenk dan: bewaar jij een koffer met een miljoen euro liever thuis, of in de kluis van een bank?

Lees hier het onderzoek Cloud Computing Is Changing.

afbeelding van Christian Twardawa

Christian Twardawa | CEO, Paessler AG

Bekijk alle artikelen van Christian