Geen wachtwoorden meer voor Yahoo

Eveline Meijer
Het wordt regelmatig gezegd: een goed wachtwoord is belangrijk. Helaas zijn de meeste wachtwoorden echter niet sterk genoeg of worden snel door de gebruiker vergeten. Yahoo heeft om die reden het wachtwoord in de ban gedaan.

Eerder dit jaar werden al on-demand passwords geïntroduceerd door Yahoo, waarmee je kon inloggen via een sms-code. Een wachtwoord was daarmee niet meer nodig. Nu doet Yahoo het wachtwoord geheel in de ban met Yahoo Account Key.

Inloggen met notificatie

Om gebruik te maken van het inloggen zonder wachtwoord, heb je een smartphone en de Yahoo Mail-applicatie nodig. In principe wordt met het Account Key-systeem je telefoonnummer aan je e-mailadres en de applicatie gekoppeld. Om in te loggen open je Yahoo Mail en voer je je e-mailadres in. Wanneer je op het wachtwoordveld klikt, verdwijnt deze. In de plaats daarvan krijg je een push-notificatie op je telefoon, waarin gevraagd wordt of je wel of niet in wilt loggen. Klik op 'accept' en je bent ingelogd.

Gevaarlijk?

De vraag is of Yahoo Account Key wel zoveel veiliger is. Je hebt geen wachtwoord meer nodig, en deze kan dus ook niet gehackt worden. Daarentegen kan wel je telefoon gestolen worden. Wanneer dit gebeurt, kan de dief zo in je e-mail. Een gerichte aanval is dus alsnog mogelijk.

Yahoo Account Key is overigens niet verplicht om in te loggen op je Yahoo-account. Je kunt nog steeds kiezen om een wachtwoord te gebruiken om in te loggen.