Hands on: Microsoft presenteert Surface Hub

Eveline Meijer
'Unlock te power of the group', zo begon Microsoft haar presentatie van de Surface Hub tijdens Integrated Systems Europe in de Amsterdam RAI. En dat is ook exact wat de Surface Hub doet: het gemakkelijker maken om te brainstormen en samen te werken in een groep.

De Surface Hub is in feite een gigantische tablet, waarmee het houden van meetings gemakkelijker moeten worden. Het apparaat heeft slechts stroom en een kabel nodig, de rest zit ingebouwd. 'De rest' bestaat uit applicaties, een whiteboard gebaseerd op OneNote en Skype for Business. Welke applicaties je precies gebruikt, is aan jou. Werk je bijvoorbeeld in financiën, dan kun je de bijbehorende applicaties gebruiken tijdens een meeting met de Surface Hub. Op deze manier probeert Microsoft de perfecte werkomgeving voor iedereen te creeëren: door ze die zelf te laten samenstellen.

Whiteboard

De Surface Hub komt in twee formaten: de 84-inch, met een 4K-resolutie, en de 55-inch met een resolutie van 1080p. De beeldschermen zijn via het whiteboard van OneNote te beschrijven met een stylus. Met meerderen tegelijkertijd schrijven, bijvoorbeeld in het geval van een brainstormsessie, is ook mogelijk, de Surface Hub ondersteund tot maximaal drie stylussen tegelijkertijd. 

Wat meteen opvalt is hoe vloeiend dit schrijven gaat. Er is geen vertraging te herkennen in het schrijven, zelfs niet als je met meerderen tegelijkertijd bezig bent. Nadeel is dat de Surface Hub nog niet te beschrijven is met je vingers, al wordt hier volgens woordvoerders wel aan gewerkt. Fijn is dat je alle notities naar iedereen in de ruimte kunt sturen als je klaar bent met de meeting. Vervolgens wordt de Surface Hub gewiped, zodat de volgende er zonder problemen mee aan de slag kan.

Aansluiten van andere devices

De Surface Hub draait op het nieuwe Windows 10, maar gaat ook oudere versies van Windows ondersteunen. Dit, omdat je elk device kunt aansluiten op de Surface Hub via een HDMI-kabel of via wifi. Hierdoor kun je content die je wilt delen vanaf bijvoorbeeld je laptop meteen op de Surface Hub presenteren. Dit kan ook via split-screen, in het geval dat meerdere mensen content willen delen vanaf meerdere devices. Zo kun je aantekeningen maken in elkaars content, of deze aan elkaar linken. Dit biedt een groot voordeel tegenover het om-en-om aansluiten van laptops op een projector. Overigens worden alle aantekeningen die gemaakt worden op de Surface Hub ook meteen gemaakt op je laptop, wat Microsoft 'Inktback' noemt. Werk je met een Powerpoint, dan kun je deze op het touchscreen presenteren en daar doorheen gaan door erop te tikken. Ga je op de Surface Hub verder met de slides, dan gebeurt dit op de computer ook, een concept wat Microsoft 'Touchback' noemt.

Een meeting is ook in te plannen op de Surface Hub. In dit geval klik je bij binnenkomst slechts op 'Start Meeting' en alles wat je nodig hebt, zoals Skype for Business, wordt direct opgestart. Voordeel is ook dat je alles op de Surface Hub live kunt delen via Skype for Business, waardoor je gesprekspartner in Amerika de strepen die jij zet, ook ziet. Bovendien kan hij zijn eigen ideeën toevoegen aan het scherm, zodat je deze gemakkelijk kunt uitwisselen.

De Surface Hub moet later dit jaar in Nederland verschijnen, maar de exacte datum is nog niet bekend. Ook over de adviesprijs is nog niets bekend gemaakt.