HP Discover 2014: HP werkt aan revolutionaire computerarchitectuur 'The Machine'

HP
raymond
De almaar groeiende hoeveelheden data, veroorzaakt door trends als the internet of things, vergen het uiterste van IT-infrastructuren. De aloude computertechnologie op basis van koperen verbindingen en opslag op basis van mechanische- en Flash-schijven beginnen tegen zijn grenzen te lopen. Als het aan HP ligt wordt het over enkele jaren allemaal anders. De IT-fabrikant maakte vandaag in Las Vegas bekend dat het werkt aan een volledig nieuwe computerarchitectuur: The Machine. Volgens de fabrikant is het de meest revolutionaire vinding van het bedrijf sinds de RISC-processorarchitectuur in de jaren '80.

Special-purpose processorkernen en communicatie via licht

The Machine is een verzameling van technologie├źn die een enorme verwerkingskracht moet combineren met een veel lager energieverbruik dan momenteel mogelijk met huidige IT-middelen. Aan de basis staan zogenoemde 'special purpose'-processorkernen, in tegenstelling tot de algemene cpu-kernen die vandaag de dag gebruikt worden en een speciaal type geheugenchips, 'memristors' genaamd. Communicatie tussen de verschillende componenten gaat via licht (fotonen), en een nieuw besturingssystemen, een gestripte versie van Linux en Android, moeten alles veel effici├źnter gaan aansturen.

De technologie is zeer schaalbaar, apparaten op basis van 'The Machine' kunnen de grootte gaan krijgen van een smartphone, maar ook van een serverpark. Het zou een enorme stap voorwaarts betekenen op het gebied van met name big data-verwerking.

Het is niet bekend wanneer de eerste apparaten op basis van The Machine beschikbaar komen, de fabrikant hoopt zelf dat het tegen het einde van dit decennium zover moet zijn. HP neemt het in ieder geval bloedserieus: driekwart van al het personeel van HP Labs, de R&D-afdeling van het bedrijf, werkt aan de oplossing.

afbeelding van raymond

RaymondLuijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web:

Momenteel is hij werkzaam als manager contentmarketing bij NoX PR & Content.

Bekijk alle artikelen vanRaymond