HP Elite X2 1011 G1

Redactie WINMAG Pro
Zodra je de X2 in je handen houdt voel je het: HP heeft zijn best gedaan om de X2 zo stevig mogelijk te maken. Vaak merk je dat een hybride trilt wanneer je hem dockt op het keyboard en aan het typen slaat. Dat is hier absoluut niet het geval. De tablet mount stevig op het dock. Dat geldt zowel voor de meegeleverde dock als de apart verkrijgbare traveldock. De bouw van de hardware voelt ook bijzonder degelijk.

De Elite X2 draait op een Intel Core M-processor met een snelheid van 1,30 GHz. Het device wat wij getest hebben komt met 8GB aan intern geheugen, maar configuraties met 4GB zijn ook mogelijk. Opslag loopt tot aan 512GB, de versie die wij hebben getest heeft 256GB aan boord. Echte trekker bij iedere tablet, hybride of notebook is over het algemeen de display. Als deze niet in orde is, verpest dat meestal de gehele ervaring. De Elite X2 is gemaakt voor onderweg en dus verdient deze een strakke display. Dat zit wel goed, want de 11.6-inch display met ips-paneel ziet er onwijs goed uit. Het scherm kent een resolutie van 1920 x 1080 en heeft een felle backlight. De inkijkhoek is opvallend sterk en ondanks het glossy touchscreen blijft het beeld goed, ook in het volle licht. Uiteraard heb je wel last van glare en ook verschijnen er snel vegen op het scherm, maar dat zijn zaken om niet over te vallen bij de verdere prima prestaties. Hoewel Windows 8 en 8.1 gemakkelijk te bekritiseren zijn, zou dat té makkelijk zijn. De hardware van HP is ook prima op het besturingssysteem afgestemd, want haperingen zijn niet aan de orde; we switchen soepel van app naar app.

Hoewel het werken met een stylus je moet liggen, is de Wacom-stylus die bij de hybride wordt meegeleverd zeer welkom. Het geeft het werken op de tablet de nodige flexibiliteit en werkt goed om bijvoorbeeld aantekeningen te maken. De accuduur van het device is met vijf uur op volle kracht gemiddeld, maar wordt verlengd door het dock met drie en een half uur. Dat, met volle schermverlichting, wifi aan en diverse mediacontent draaiende is een prestatie. Ook erg prettig is dat de accu in het dock prioriteit geeft aan het tablet. Met andere woorden: je laadt je tablet op wanneer je deze in het dock plaatst, erg handig wanneer je veel presentaties vanaf het tablet geeft. De dock die HP meelevert is naast een extra accu voorzien van elke aansluiting die je nodig hebt: twee usb 3.0-poorten, een DisplayPort en een smartcard reader. Ook zit er een expansieslot op het dock. HP levert namelijk apart een kabel met daarop zowel een hdmi- als vga-aansluiting. Het touchpad op de dock is een force-touchpad en 'klikt' dus niet. Dit vergde meer gewenning dan we verwachtten, zoals capacitieve touchscreens dat ook doen wanneer je die voor het eerst gebruikt.

Prijs: vanaf € 1398,- (excl. btw)
Info: hp.com/nl

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie