HP's Sprout all-in-one kan scannen in 3D

HP
Eveline Meijer
HP is bezig met de nieuwe Sprout, een all-in-one touchscreen pc die draait op Windows 8.1. Wat maakt deze pc zo bijzonder? Deze pc heeft een naar beneden gerichte 3-D scanner/camera/projector. Ook heeft de Sprout een speciale touch-sensitive 20 inch mat waarmee je de digitale producten die met de pc geprojecteerd worden, kunt manipuleren.

Eerder deze week werd de Sprout-demo gepresenteerd in New York. HP Beschreef de pc als het eerste product in zijn 'Blended Reality'-lijn. Deze lijn is een poging om om de interface tussen reële en virtuele objecten te stroomlijnen.

Touch-sensitive

De Sprout wordt geleverd met toetsenbord en muis, maar het is echt de bedoeling dat de pc bediend wordt met je vingers, de meegeleverde stylus en de speciale mat die bestand is tegen vervelende zaken als gemorste koffie. In plaats van een toetsenbord kun je gebruik maken van een touch-sensitive versie die op de mat wordt geprojecteerd.

Scanner

Ook is de projector te gebruiken als scanner. De touch-mat heeft een speciale coating die onzichtbaar wordt voor de camera als hij scans maakt. Je kunt documenten en objecten voor de computer houden en scannen met de 14,6 megapixel en de dieptegevoelige Intel RealSense cameras. Vervolgens kun je met de multitouch mat de gescande voorwerpen verplaatsen en verkleinen of vergroten. Voor app-ontwikkelaars is er een SDK gereleased, waarmee ze de scan- en input-features kunnen gebruiken.

Microsoft heeft scanfuncties in de Sprout-geoptimaliseerde versie van Office geïntegreerd, zoals de mogelijkheid om te scannen en gedrukte tekst te herkennen en in te voegen in een document. Ook kun je gescande afbeeldingen snel en makkelijk toevoegen aan Powerpoint en Word documenten.

Momenteel kan er alleen nog in 2D gescand worden, maar een gekantelde draaischijf voor 3D scans en 3D-modeling software voor het systeem moet mid-2015 uitkomen in de Verenigde Staten.

Creatieve types

Bij de lancering van de Sprout benadrukte HP dat met name creatieve types, zoals kunstenaars, ontwerpers, foto-editors en gedistribueerde teams die in real-time moeten samenwerken aan projecten, voordelen hebben van de computer. Sprout heeft collaboration software, waarmee teams elkaar kunnen zien en met elkaar kunnen communiceren via video-chat op het hoofdscherm tijdens het werken aan een gezamenlijk project op de mat.

Specs

De Sprout draait op een 3,2 GHz quad-core Intel Core i7 met 8GB RAM in de basis configuratie. Ook is de computer uitgerust met een NVIDIA GeForce GT 745A graphic kaart en 2GB RAM. De hoofddisplay is een 23 inch 1080p lcd-scherm. De pc komt met 1TB hdd/ssd hybride aandrijving. Er is een hdmi-poort aanwezig, net als twee usb 3.0 en 2.0 poorten, een sd/sdhc/sdxc kaartlezer en stereospeakers.

Sprout is in de Verenigde Staten al te pre-orderen via hun website en komt op 9 november uit. Wanneer de Sprout in Nederland uitkomt, is nog niet bekend.