Hyper-V-backups: de waarde van 'dedicated' back-upoplossingen

Redactie WINMAG Pro
Ieder uur dat een organisatie niet bij zijn data of services kan betekent een behoorlijk omzet- en reputatieverlies. Het doel van een backup-oplossing is dan ook het gemakkelijk en vlot herstellen van die data en services. Altaro doet precies dat voor Hyper-V-omgevingen.

De komst van Hyper-V in Windows Server 2008 betekende een gewijzigde houding ten opzichte van back-ups. Back-up, herstel en migratie van servergebaseerde rollen en applicaties was vanwege het virtuele karakter een kwestie van back-up en restore van het volume dat de virtuele machines bevat. Een virtuele machine is in wezen namelijk gewoon een bestand, het herstellen van de machines is dan ook een kwestie van het terugzetten van deze bestanden. Het is een kosteneffectieve, maar zeer eenvoudige en functioneel beperkte manier van je back-up voeren in Hyper-V-omgevingen.

Windows Server 2012 introduceerde enkele nieuwe back-upfuncties voor Hyper-V-omgevingen. Niet langer was je veroordeeld tot een back-up en restore van een complete vm-volume, maar kon je individuele vm's veiligstellen. Dat scheelde tijd en kosten ten opzichte van de 2008-oplossing. Ook functies als Hyper-V Replica en incrementele back-ups zijn een stap vooruit. Toch is ook Windows Server 2012 nog altijd niet een volledige, 'dedicated' Hyper-V-back-upoplossing. Een oplossing daarnaast blijft nodig voor een waterdichte back-up. Maar waar moet je op letten als je kiest voor een dedicated back-upoplossing zoals Altaro Hyper-V Backup? Wij zetten een aantal aandachtspunten op een rij.

1. Snelheid

Er is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd op dit gebied. Vendoren hebben grote stappen gemaakt als het gaat om een snelle back-up en restore in Hyper-V-omgevingen. Het is inmiddels vaak een kwestie van minuten in plaats van uren.

2. Flexibele back-up en restore-opties

Veel dedicated Hyper-V-backupoplossingen bieden een fijnmazigere opties om je backup in te regelen. Zo krijg je meer zeggenschap over het wat, hoe, wanneer en waar van je back-up en restore van je vm's. Denk aan het herstellen van individuele mailboxen, e-mails of bestanden, in plaats van de volledige vm.

3. Restore-verificatie

Met sommige oplossingen kun je de restore testen in een sandbox-omgeving. Zo kom je niet voor (onaangename) verrassingen te staan.

4. Eenvoud

Met dedicated oplossingen is de backup en restore vaak een veel gebruiksvriendelijker proces. De meeste bieden een intuïtieve, gebruiksvriendelijke interface met een set-and-forget-principe. Uiteindelijk zijn dat op de lange termijn echte 'time and moneysavers' /

5. Ruimtebesparingen

De meeste Hyper-V-backupoplossingen bieden de optie de data te comprimeren voor het naar de backuplocatie wordt weggeschreven. Dat in combinatie met de-duplicatie kan flinke hoeveelheden opslagruimte besparen.

6. Veiligheid

Heb je er ooit bij stilgestaan wat zou kunnen gebeuren als ongenodigden toegang krijgen tot je vm-backups? Datadiefstal, diefstal van intellectueel eigendom en vijandige informatievergaring. Het belang van een goede beveiliging (encryptie?) van je vm-backups wordt vaak over het hoofd gezien, maar is absoluut belangrijk.

7. Versiebeheer

Met sommige oplossingen kun je verschillende versies van een gebackupte vm herstellen, in plaats van alleen maar de meest recente. Dat kan een waardevolle functie zijn als je een VM in een bepaalde staat wilt terugbrengen, bijvoorbeeld voordat de Exchange-database corrupt raakte.

8. 'Agentless' vm-backups

Sommige oplossingen op de markt kunnen een vm-backup maken zonder dat daar een lokale agent voor nodig is. Eigenlijk is dat in vrijwel alle gevallen een preferabele methode, behalve in clusteromgevingen. Het voorkomt bovendien dat je vm's niet kunt backuppen die op dat moment uitgeschakeld zijn.

9. Directe ondersteuning voor Cluster Shared Volumes (CSV)

Windows Server 2008 R2 introduceerde het concept van Cluster Shared Volumes (CSV), feitelijk een gedeelde map geformatteerd in NTFS waartoe alle nodes binnen het cluster toegang hebben. Vanaf Windows Backup in Windows Server 2012 was er beperkte ondersteuning hiervoor, maar VM's op deze gedeelde schijf konden niet in de back-up worden meegenomen. Veel van de onafhankelijke vendoren bieden deze mogelijkheid wel.

10. Technologie met een focus op Hyper-V

Aparte Hyper-V-backupoplossingen bieden hechte integratie met de Hyper-V-technologie. De vendoren zijn vaak hierin gespecialiseerd, het is het enige dat ze doen en aanbieden. Ze begrijpen de ins en outs en zitten bovenop de ontwikkeling ervan. Dat geeft ze een voorsprong.

Altaro Hyper-V Backup

Altaro biedt een backup oplossing for Hyper-V die aan al het bovenstaande voldoet en ontworpen is om het back-up en restore proces van Hyper-V vm’s zo gebruikersvriendelijk en snel mogelijk te maken, tegen een zeer aantrekkelijke prijs. Vanaf www.altaro.com kun je een gratis proefversie downloaden of je kunt er voor kiezen de software voor onbeperkte tijd gratis te gebruiken voor 2 VM’s.

Altaro Hyper-V Backup is in Nederland verkrijgbaar via JK Distribution - tel: 0318-763 880.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie