IBM trekt stekker uit Lotus Symphony, ontwikkelt mee aan OpenOffice

raymond
IBM zet zijn kantoorpakket Lotus Symphony op straat om zich te kunnen focussen op de ontwikkeling van OpenOffice.

IBM's Lotus Symphony was zelf gebaseerd op het open source kantoorpakket OpenOffice. Het was feitelijk weinig anders dan de code van een al wat oudere OpenOffice-versie met daarop een eigen interface. IBM heeft nu besloten te stoppen met dat pakket en alle ontwikkeltijd te stoppen in OpenOffice zelf.

Voor OpenOffice komt het besluit van IBM als geroepen. Sinds dat Oracle heeft besloten zijn handen van het project te halen kan dit pakket wel wat enterprise-geloofwaardigheid gebruiken. Ook is er een forse concurrentie van het momenteel populairdere LibreOffice, een vertakking van OpenOffice dat wordt ontwikkeld door de Document Foundation. Deze stichting heeft op zijn beurt weer veel machtige spelers achter zich, zoals Red Hat, Canonical, Google en Novell. IBM is dan een sterke partner voor de Apache Foundation, die het project momenteel in beheer heeft.

Klanten van IBM zullen echter niet een 'normale' versie van OpenOffice krijgen. IBM is van plan een soort 'IBM-remix' van het kantoorpakket aan te bieden.

Momenteel is Lotus Symphony nog steeds gewoon te downloaden van de IBM-website, maar het is de vraag hoe lang dat nog duurt.

afbeelding van raymond

RaymondLuijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web:

Momenteel is hij werkzaam als manager contentmarketing bij NoX PR & Content.

Bekijk alle artikelen vanRaymond