Ik ben een audiofiel (column)

Redactie WINMAG Pro
Ik ben een audiofiel. Audiofiel is een term voor iemand die zich zeer gedreven voelt tot het perfectioneren van de weergave van opgenomen geluid. Niet echt iets om over te schrijven in WINMAG Pro - en zijn genoeg andere tijdschriften die hier over gaan - maar dit jaar is er iets gebeurd.

Jaren heb ik mij er over verbaasd dat de makkelijkste weg van het luisteren naar muziek de minst legale is. Een cd kopen bij Bol.com duurt een dag, binnen 5 minuten heb je ‘m binnen via een Torrent.

Voor het eerst is in dit jaar het aantal illegale downloads van muziek gedaald. Stichting Brein claimt dat hun acties tegen The Pirate Bay daar iets mee te maken hebben, maar niets is minder waar. Het komt door het succes van Spotify. En ik houd van Spotify. Alle muziek staat voor je klaar, met een klik op de knop. Snel bladeren door nieuwe platen. En het beste van alles: als je tien platen hebt geluisterd, weet Spotify wat je als elfde plaat wilt horen. Zo zie ik het graag.

Maar ja, voor een audiofiel is de kwaliteit van Spotify maar matig. Zelfs met de stand ‘Extreme’ voor de kwaliteit van de muziek komt deze niet veel verder dan mp3-kwaliteit. Voor de meeste meer dan voldoende, maar ik wil meer. Voor je beeldvorming, een mp3 laat ongeveer 40 procent van de opname niet horen. Het voordeel, dat je hierdoor circa 90 procent minder data verbruikt vind ik niet van belang. Harde schijven zijn niet duur en aangezien glasvezel ook thuis al bijna standaard is, is er ook geen beperking aan de downloadsnelheid. En een ander nadeel van Spotify is dat je de muziek ook wel een op een eigen schrijf wilt hebben.

‘Vroeger’ was er ‘All of MP3’. Een Russische website waar je downloads kon kopen. Met een muziekvoorraad waar Spotify jaloers op zou zijn. En zij hadden iets bijzonders. Zij zagen muziek als data. En je kon het kopen per MB. Heel simpel. Koop je een plaat op lage kwaliteit, betaal je weinig. Koop je een plaat ‘Lossless’, oftewel op cd-kwaliteit of zelfs op Super Audio CD formaat, dan betaal je veel meer. Het was een groot succes. Helaas was er wat onenigheid over de afdracht van de muziekrechten en dat betekende het einde van All of MP3. Ik was hier groot fan van. Vervangers van ‘All of MP3’, inclusief iTunes, komen niet verder dan mp3-kwaliteit. En als er soms ‘Lossless’ platen te koop zijn, dan komen deze uit de jaren ’70.

Mijn hoop voor 2014 is dat de muziekindustrie dit jaar weer een stapje verder uit haar stenentijdperkgrot zet. Ik wil graag betalen voor het downloaden van muziek en velen met mij. Maak het makkelijk, van extreem hoge kwaliteit – of beter nog, geef hier keuze in – en zie wat er gebeurt. All of MP3 had een gouden formule in handen. Optimaliseer het, legaliseer het, et voilà: het aantal illegale downloads zal in 2014 weer een stuk minder zijn. En als we dan toch bezig zijn, maak gelijk een ‘All of MP3’ voor films…

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie