Impressie: overal werken met Microsoft Continuum

Redactie WINMAG Pro
Eerder dit jaar presenteerde Microsoft Continuum. En hoewel het op het eerste gezicht een vorm van screencasting leek, is het stiekem veel meer, zo blijkt uit onze eerste impressie.

Wat is Microsoft Continuum

Allereerst een kleine introductie tot wat Continuum nu eigenlijk is. Microsoft is al langer bezig haar services en producten te stroomlijnen met die van een ander. Zo kunnen iOS- en Android-gebruikers tegenwoordig ook zonder problemen gebruik maken van Office-producten bijvoorbeeld. Continuum is een service van Microsoft die je kunt zien als poging van Microsoft om ook hun fysieke producten flexibel inzetbaar te maken. Eerder deden ze dat al met het foldable keyboard wat naast Windows 10-devices ook prima werkt op Android- en iOS-devices, en Continuum gaat hierin verder. Niet zozeer met het tegemoetkomen van gebruikers van andere besturingssystemen, maar gebruikers van mobiele Windows-devices die Windows 10 draaien en overal en altijd gebruik willen kunnen maken van hun apparaat, ongeacht de context. De context, dat is het sleutelwoord binnen Continuum en wat het boven iets als screencasting uittilt.

Met Continuum draai je via de Continuum-app als het ware 'instances' van het Windows 10-platform via je Windows 10-smartphone. Via miracast of een dock verbind je je smartphone met een groter scherm waarna je een Windows 10 instance kunt gebruiken op een groter scherm, met behoud van functionaliteit van je smartphone.

De techniek achter continuum

Tijdens onze eerste kennismaken met Continuum waren we matig positief over de service. Het werkte, maar met enige hick-ups. Om eerlijk te zijn zagen we niet heel veel potentie in Continuum zoals we die toen ervaarden, ondanks dat de potentie natuurlijk wel aanwezig was. Het was wellicht een voorbarige conclusie, gebaseerd op een rudimentaire versie die redelijk ver weg staat van de uiteindelijke service. De hick-ups die we ervaarden heeft mogelijk te maken met de techniek achter Continuum. Je smartphone draait als het ware twee boxed versies van Windows 10: Windows 10 Phone en een versie van Windows 10 die contextueel is aangepast aan het scherm wat je gebruikt. Hiervoor wordt ook de cpu in je smartphone aangesproken, waardoor Continuum zowel software- (Windows 10) als hardware-afhankelijk is.

Continuum in de praktijk

De instance die je op een groter scherm draait is zoals gezegd contextgevoelig. Hiermee past de instance zich dus aan aan de schermgrootte. Een eerste impressie kregen we via Microsoft's Surface Hub van 84-inch en onmiddelijk valt op dat de resolutie strak blijft. Het beeld schaalt perfect mee met de Hub, wat best indrukwekkend genoemd mag worden, we hebben het hier immers over een smartphone die een volledig os lijkt te draaien.

Daarbij komen we meteen bij hetgeen wat Continuum visueel onderscheidt van een screencast. Niet enkel schaalt het beeld mee, de interface verandert mee. Ga je op je smartphone via het het hamburgericoon van menu naar menu omdat het scherm gewoon niet breed genoeg is, wanneer je een Windows 10-instance op een groter scherm draait via Continuum past de interface zich meteen aan. Zo worden menu's naast elkaar geplaatst wanneer we de email-app van Windows 10 opnenen en het menu induiken. Zo heb je dus overzicht terwijl je navigeert door een app. Dat werkt prettig en ontzettend natuurlijk. Bovendien kun je Continuum onafhankelijk van je smartphone gebruiken.

Continuum nodigt je uit om overal te werken vanaf je smartphone. Sluit een Windows 10-smartphone aan op een beeldscherm, verbind deze met een bluetooth keyboard en optionele muis (aangezien de smartphone ook als muis dient binnen Continuum) en je bent klaar om te werken. Dat biedt perspectief voor diegenen die niet al teveel hardware mee willen zeulen naar zijn of haar werkplek, of wanneer je bijvoorbeeld onderweg bent. Een combinatie van een Windows 10-smartphone en een foldable keyboard en eventueel een muis maakt dat je in ieder geval altijd en overal kunt werken, waarmee Continuum echt haar sterke punten toont.

Universal apps

Op je Windows smartphone draai je apps, en natuurlijk is het de vraag hoe Continuum hiermee omgaat. Op het moment zijn de meeste Microsoft apps (denk aan de Office-apps bijvoorbeeld) compatible met Continuum. Apps die compatible zijn noemt Microsoft 'universal apps'. Deze naam haakt in op schaalbaarheid van een app. Is een app universal, dan schaalt deze mee naar het formaat van een scherm. Dit maakt dat een app altijd bruikbaar is, ongeacht op wat voor scherm je deze opent. Is een app niet universal? Dan weigert Continuum de app, maar vraagt je wel of je deze op je smartphone wil openen. Apps die niet universal zijn krijgen een schaduw in het menu wanneer je het menu in Continuum bekijkt. Op het moment van schrijven zijn er meerdere apps universal, met name de apps van Microsoft, maar bijvoorbeeld ook de Nu.nl-app. Het aantal universal apps groeit in ieder geval met de dag, en met goede reden, want het Continuum-platform laat zien hoe prettig schaalbaarheid van apps eigenlijk werkt in de praktijk.

Toekomst

Hoe de toekomst eruit ziet van Continuum is nog een beetje de vraag. Microsoft geeft zelf niet al teveel ruchtbaarheid aan de service, maar toch zijn wij overtuigd. Continuum biedt je de mogelijkheid je smartphone als pc te gebruiken om er bijvoorbeeld mee te tekstverwerken, en in die zin heeft Continuum sowieso toekomst. Wel hangt adoptie natuurlijk af van de populariteit van het Windows 10 Phone-platform. Echter, onze ervaringen met dat besturingssysteem zijn ook positief, dus we hebben goede hoop dat Continuum prima op zijn pootjes terecht komt.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie