Infosecurity 2013: een gevirtualiseerde toekomst

Peter Güldenpfennig
Hoewel het al lang deze kant opgaat voor zakelijke IT, lijkt dit jaar de Info Security-beurs, de Storage Expo en het Tooling Event in de jaarbeurs te Utrecht een volledige bevestiging van dit gegeven: virtualisatie wordt de standaard.

 Hoewel het al lang deze kant opgaat voor zakelijke IT, lijkt dit jaar de Info Security-beurs, de Storage Expo en het Tooling Event in de jaarbeurs te Utrecht een volledige bevestiging van dit gegeven: virtualisatie wordt de standaard.

Het aantal dienstverleners dat zich bezighoudt met virtualisatie, of het nu om VDI of virtuele opslag gaat, is dit jaar explosief gestegen. Daar waar de beursvloer voorgaande jaren voor een groot deel gevuld werd met vendors van allerhande in-house netwerkbeveiligingsoplossingen is dit jaar het moment aangebroken voor dienstverleners die het fysieke voor een groot deel of zelfs volledig achter zich hebben gelaten.

Ook klassieke oplossingen denken vooruit

Niet dat er geen ’klassieke’ netwerkbeveiligingsoplossingen worden aangeboden en geïntroduceerd (en terecht, want ook deze zijn nog steeds noodzakelijk omdat er nu eenmaal bedrijven zijn die wat hun IT-infrastructuur betreft liever op de bekende paden blijven), maar de insteek is wel veranderd. Voorgaande jaren leken aanbieders van oplossingen zich te richten op de angst van zakelijke gebruikers voor alle risico’s waar je met een moderne infrastructuur nu eenmaal tegen aanloopt. Dat lijkt misschien terecht, maar angst is zelden een goede voedingsbodem voor gewilde oplossingen. Het is eigenlijk het najagen van een probleem met een oplossing die steeds net te laat komt.

Daarom lijken deze aanbieders de focus verschoven te hebben in one-for-all-oplossingen, één applicatie voor al je devices. Slim, want bring your own device is allang geen trend meer maar een altijd aanwezig-aspect van zakelijke IT. Mensen hebben smartphones, mensen hebben tablets, en mensen willen daarop kunnen werken.

Login VSI

De explosieve groei en aantrekkelijkheid van virtualisatie levert voor bezoekers soms oplossingen op waar je misschien nog niet eens bij stil hebt gestaan als je over wilt gaan op virtualisatie. Stel, je wilt binnen je bedrijf volledig op virtuele systemen overgaan, dan heeft dat veel voeten in de aarde. Zomaar denken dat je iedere applicatie op een willekeurig welk virtueel systeem kunt draaien is uiterst naiëf. Een oplossing hiervoor is Login VSI, een onafhankelijke vendor waarbij je op maat gemaakte virtuele desktops kunt laten loadtesten. Vragen als ‚welke desktop is het beste voor hetgeen ik wil bereiken’, , hoeveel desktops kan mijn huidige infrastructuur aan’ en ‚wat is de impact van updates en upgrades op mijn IT’ worden beantwoord met deze oplossing.

MKB-bedrijven vinden hier voordeel in omdat dergelijke tests businesscontinuïteit garanderen. Een platgelegd systeem behoort tot het verleden, terwijl je wel weer alle voordelen van virtualisatie geniet. Ook de middelgrote tot grote bedrijven hebben baat bij een dergelijk product. Naast de al genoemde businesscontinuïteit levert het ook een oplossing voor het fragmentarische karakter van flinke projecten. Het ene project is het andere niet, en ieder project vraagt weer om een andere aanpak, ook op IT-gebied. Daarom is het testen van virtuele desktops voordat een project op touw wordt gezet wenselijk. Zo heb je altijd inzicht in welke desktop het meeste geschikt is om een bepaalde klus te klaren.

Tintri

Nieuw in Nederland en aanwezig op de Storage Expo is Tintri, een platform en product ineen, waarmee virtualisatie en management van virtuele systemen een makkie moet zijn. De line-up van Tintri bestaat uit twee VMstore-appliances, de T620 voor 500 virtuele machines en de T650 voor 2000 virtuele machines. Daarnaast levert Tintri een eigen platform, Tintri Global Center, waarmee je virtuele systemen, waar ook ter wereld, probleemloos in je netwerk kunt integreren. Volgens Tintri zelf is dit de eerste zogenaamde 'Zero Management Storage'-oplossing. Dit betekent zoveel als 'plug-and-play' voor virtuele systemen. Wel de virtuele lusten, niet de beheerlasten dus. Het unieke van oplossingen van Tintri schuilt in de FlashFirst-technologie die ze voor hun producten gebruiken. De naam zegt het al, flash-opslag is de basis waarmee de I/O van data wordt gereguleerd en waarmee je je geen zorgen hoeft te maken over latency die, volgens Tintri, onder een indrukwekkende miliseconde ligt. Tintri-oplossingen worden in Nederland gedistibueerd door Zycko.

Virtualisatie voor iedereen

Virtualisatie is al heel lang niet meer weg te denken, maar er is één groot verschil met voorgaande jaren op de beursvloer: steeds meer lijkt virtualisatie voor iedereen - grote, kleine en eenmansbedrijven - bereikbaar te zijn. Dit allereerst natuurlijk vanwege dalende prijzen voor oplossingen. Het wordt steeds aantrekklijker om virtualisatie in gehele paketten aan te schaffen waarmee licentiekosten dalen en je ook niet meer om hoeft te kijken naar kosten van hardware. Het belangrijkste is echter de extreme vergemakkelijking van virtuele systemen en het implementeren hiervan in je eigen infrastruur. Goede, gebruiksvriendelijke interfaces en installatiewizards maken het overgaan op virtualisatie voor iedereen gemakkelijk. Natuurlijk, er blijft altijd een sterke technische kant aan virtualisatie hangen maar ook hiervoor zijn oplossingen en dienstverleners die je deze kant uit handen neemt.

Éen ding is in ieder geval duidelijk: virtualisatie is inmiddels voor iedereen een overweging waard, en dat leidt tot interessante ontwikkelingen. Ongetwijfeld wordt vervolgd!

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter