Intel introduceert het supersnelle Thunderbolt

Redactie WINMAG Pro
Tegelijk met de onthulling van de nieuwe MacBook Pro-serie van Apple, werd ook de nieuwe Thunderbolt-technologie van Intel gentroduceerd. Dit nieuwe protocol kan data versturen op ongekende supersnelheden.

Apparaten met een Thunderbolt-verbinding kunnen zowel data ontvangen als versturen met een snelheid van 10 Gbps. Dat is twintig keer sneller dan usb 2.0 en houdt in dat een volledige film in hd-kwaliteit in 30 seconden kan worden overgedragen. In de toekomst zou met Thunderbolt zelfs data kunnen worden verzonden met een snelheid van 100 Gbps.

Universeel alternatief

Intel heeft grootse plannen met de technologie; Thunderbolt (voorheen Light Peak) moet namelijk een universeel alternatief worden voor overdrachtsprotocollen als usb, hdmi, esata en FireWire. Allerhande apparaten kunnen op Thunderbolt worden aangesloten, zoals externe harde schijven en monitoren.

In de praktijk betekent Thunderbolt dus niet alleen een snellere overdracht van data, maar bijvoorbeeld ook kleinere laptops omdat er minder verbindingspoorten nodig zijn. Hiervoor is het natuurlijk wel nodig dat elektronicafabrikanten het protocol gaan gebruiken. Naast Apple hebben onder meer LaCie, Western Digital en Promise Technology zich al bij Intel aangesloten.


afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie