Intel introduceert nieuw soort opslaggeheugen

Peter Güldenpfennig
Intel en Micron hebben samen de 3D XPoint geheugentechnologie ontwikkeld. Deze technologie zou tot duizend keer sneller werken dan de huidige flash-technologie.

Naar verluidt wordt er al tien jaar onderzoek gedaan naar dit type geheugen. Het voordeel van 3D XPoint geheugentechnologie is dat toepassingen sneller, veel sneller, geladen kunnen worden dan nu het geval is. Niet gek in een tijd waarin software steeds zwaarder wordt en 4K standaardiseert.

Zakelijke toepassing

Naast multimediatoepassingen profiteert ook de zakelijke markt van deze technologie. Retailers kunnen 3D XPoint technologie bijvoorbeeld gebruiken om sneller patronen te detecteren in financiële transacties, die mogelijk duiden op fraude. Wetenschappers kunnen grotere datasets in real-time analyseren, zodat complexe taken - zoals genetische analyses en het monitoren van de verspreiding van ziekten - sneller uitgevoerd kunnen worden.

Later dit jaar zal Intel samples beschikbaar stellen aan geselecteerde klanten van het bedrijf. Wanneer deze opslagtechnologie in productie komt is nog niet bekend.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter