Meest gebruikte wachtwoorden 2012

Peter Güldenpfennig
Ondanks vele waarschuwingen van experts door de jaren heen, lijkt het maar niet door te dringen tot een hoop mensen dat een goed wachtwoord belangrijk is. Het bedrijf SplashData heeft een lijst vrijgegeven met de meest voorkomende wachtwoorden. De wachtwoorden zijn schrikbarend simpel.

De lijst is samengesteld uit miljoenen gestolen wachtwoorden die door hackers online werd gezet. Op nummer 1 staat het wachtwoord 'password', gevolgd door '123456' en '12345678'. Deze stonden vorig jaar ook al in de top 3. Hier volgt de gehele top 25:

Top 25 meest gebruikte passwords

De lijst toont aan dat de meeste mensen nog steeds voor gemak kiezen in plaats van veiligheid. SplashData geeft enkele tips voor een beter wachtwoord:

  • Maak langere wachtwoorden met minstens acht karakters en gebruik een combinatie van letters en cijfers.
     
  • Gebruik niet hetzelfde wachtwoord op verschillende websites. Wanneer je op verschillende sites dezelfde gebruikersnaam hebt, ben je een makkelijke prooi voor hackers.
     
  • Als je moeite hebt om wachtwoorden te onthouden gebruik dan een password manager. Dat is een programma die je wachtwoorden versleuteld opslaat en die je automatisch inlogt op websites waarvan het wachtwoord in de manager is opgeslagen. Voorbeelden zijn KeePass, LastPass en SplashData's eigen SplashID.
afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter