Microsoft Build 2017: Office 365 richt zich op de moderne werkplek

Peter Güldenpfennig
Met Office 365 startte Microsoft hun cloudvisie voor de eindgebruiker echt. Dat betekent niet dat de service stil staat. Integendeel, met een agressieve push probeert Microsoft ontwikkelaars voor zich te winnen om actief voor Office 365 te ontwikkelen.

Zo introduceert Microsoft nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelaars om apps te publiceren gericht op Microsoft Teams-gebruikers. Deze chat-app voor teams binnen organisaties binnen Office 365 was al helemaal ingericht voor eindgebruikers, maar tot nu toe was het moeilijk voor ontwikkelaars om juist deze gebruiker te bereiken.

Niet meer, want Microsoft zet de deur open voor ontwikkelaars om juist de werkvloer te bereiken. Dit doen ze door een zogenaamde app experience, waardoor eindgebruikers toepassingen binnen Microsoft Teams probleemloos kunnen benaderen doordat ontwikkelaars hun teopassingen kunnen targeten.

Voor ontwikkelaars én eindgebruikers

Met het vindbaar maken van toepassingen voor Office 365 houdt het trouwens niet op, want tevens maakt Microsoft bekend dat ze nieuwe Graph API’s beschikbaar hebben gesteld. Hierbij krijgen ontwikkelaars toegang tot essentiële data binnen Office 365, data waarmee ze hun toepassingen beter kunnen richten op bepaalde type gebruikers.

Microsoft probeert developers hiermee ‘smarter apps’ te bouwen. Dit houdt in dat de apps die ontwikkelaars maken met behulp van de nieuwe API’s niet langer generiek zijn, maar echt op maat gemaakt zijn voor bepaalde type gebruikers.

De stap die Microsoft hiermee zet is er één richting een ‘tailored workspace’, op maart gemaakte ‘experiences’ op de werkvloer. Op het moment van schrijven kon Microsoft nog geen voorbeelden geven van apps die zich richten op bepaalde gebruikers of een niche, maar de ontwikkeling is in ieder geval enorm interessant voor ontwikkelaars om apps gerichter te ontwerpen om zo te voldoen aan een bepaalde vraag op de werkvloer.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter