Van assistent naar manager

Microsoft Build: Cortana is meer dan een bot

Peter Güldenpfennig
Artificial intelligence gaat de toekomst bepalen, thuis en op de werkplek. In het geval van Microsoft is deze ontwikkeling het meest grijpbaar in de virtuele assistent Cortana. Microsoft liet zien wat er allemaal mogelijk is met Cortana.

Enkele dagen terug werd al bekend dat Microsoft samen gaat werken met Harman Kardon om Invoke op de markt te brengen, een speaker met Cortana ingebouwd die vergelijkbaar is met Google Home en Amazon Echo. Tijdens Build 2017 echter, liet het bedrijf zien dat de visie van Microsoft verder gaat dan die van Google en Amazon.

Een virtuele manager

We noemen Cortana dan wel een assistent, maar met behulp van de productiviteitsapps van Microsoft en Azure als motor is Cortana meer, veel meer. Zo kregen we tijdens de keynote op dag een presentatie te zien hoe Cortana verrijkend kan werken als persoonlijk manager. To-do lists, afspraken en de flow van de dag wordt je niet alleen verteld wanneer je Cortana hierom vraagt, alle informatie wordt ook in context geplaatst.

Met andere woorden: vraag Cortana wat je afspraak van die dag is en hoe laat je moet vertrekken, kan Cortana je ook vertellen dat er ergens een file is in real time. Dat betekent: als het gebeurt. In de presentatie werd Cortana gekoppeld aan de diverse Office-apps waaronder Skype en Microsoft Teams. In de demonstratie liet Microsoft zien dat het mogelijk is om Cortana automatische je teamleden op de hoogte te brengen van eventuele vertragingen.

Ook tijdens de getoonde meeting zelf was Cortana het stille middelpunt die op de ahctergrond misschien wel harder werkte dan de teamleden. Want zodra de meeting via Skype For Business afgelopen was had elk teamlid een samenvattende video in hun mail en alle details van de deelenemers aan de meeting.

Een indrukwekkend staaltje AI en ook geen toekomstmuziek. Dit is nu al mogelijk met behulp van de AI-technologie die Microsoft ontwikkelaars biedt op het Azure-platform.

Cortana vs de rest

Heeft Microsoft goud in handen? Wat ons betreft wel. Waar Amazon en Google respectievelijk Echo en Home benaderen als producten, ziet Microsoft Cortana eerder als platform. Een flexibel platform wat uit te breiden is over het gehele portfolio wat Microsoft biedt dankzij de Cortana Skills Set. En dat kan wat ons betreft enkel tot indrukwekkende resultaten leiden.

We zijn in ieder geval benieuwd hoe ontwikkelaars dit gaan oppakken. Microsoft heeft de aanzet gegeven, het is nu aan de rest.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter