Microsoft geeft Windows XP nog duizend dagen ondersteuning

steven
Het heeft Microsoft kennelijk inmiddels lang genoeg geduurd: de softwaregigiant geeft hun besturingssysteem Windows XP nog duizend dagen ondersteuning.

Her softwarebedrijf waarschuwt bedrijven en consumenten dat het na 8 april 2014 geen veiligheidsupdates en verbeteringen meer voor het pakket uitbrengt.

Volgens Microsoft zijn zij niet de enige die vanaf die datum stoppen met ondersteuning. Ook veel bedrijven die software leveren voor Windows XP hanteren deze aanpak. Gebruikers lopen vanaf die datum dan ook meer risico.

Het Amerikaanse bedrijf adviseert bedrijven dan ook voor die tijd over te stappen op een recentere versie van hun besturingssysteem, zoals Windows 7. Volgens Microsoft is een overstap voor veel bedrijven geen enkel probleem en kunnen ze verschillende software leveren die de migratie soepel kan laten verlopen.

Windows XP werd op 25 oktober 2001 gepresenteerd. Het was toendertijd een verademing, na het wat onstabiele en onvolwassen Windows 95/98. XP was gebaseerd op de redelijk stabiele NT-kernel, welke toen ook voor het zakelijke Windows 2000 gebruikt werd. Het is wereldwijd nog steeds het meest gebruikte besturingssysteem en op vele bedrijfscomputers te vinden. Inmiddels loopt het wat functionaliteit, stabiliteit en veiligheid betreft als vanzelfsprekend ver achter op Windows 7, Mac OS X en recente Linux-distributies.

Windows XP

afbeelding van steven
Door: StevenVos

StevenVos | Redacteur

Steven Vos (28) studeerde Journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Vanaf april 2011 is hij werkzaam bij dit magazine en voelt zich daar als een vis in het water.

Vanaf zijn jeugd heeft hij een grote passie voor alles wat met ict te maken heeft en zette hij verschillende eigen computers in elkaar. Ook op het gebied van besturingssystemen heeft hij het nodige gezien. Zo werkte hij met het bijna complete Windows-assortiment (van 3.1 tot 7), Mac OS X en Linux.

Daarnaast hebben mobiele telefoons al jaren zijn interesse. Toen hij in 1998 zijn eerste mobiele telefoon aanschafte, een Nokia 5110, was hij meteen verkocht. Hierna volgden diverse modellen met uiteenlopende functies en besturingssystemen. Het was voor hem dus een kleine stap om professioneel mobiele telefoons te gaan testen, maar ook een tablet slaat hij zeker niet af.

Bekijk alle artikelen vanSteven