Kracht, design en mobiliteit in één

MKB Proof 2016: HP EliteBook Folio G1

Redactie WINMAG Pro
De HP EliteBook Folio G1 is een schoolvoorbeeld van een stuk hardware dat zowel de zakelijke gebruiker als de consument aanspreekt - functioneel, gebruiksvriendelijk en een mooi design. Zo heeft de notebook een eenvoudige behuizing met een mat zilveren look en het HP-logo stijlvol op de klep. Met slechts 12,4 mm dikte is de EliteBook Folio de dunste zakelijke notebook die HP ooit heeft gemaakt, verleidelijk is de vergelijking met een MacBook.

MKB Proof 2016

Keyboard

Opengeklapt heeft de notebook een strakke formfactor, consistent met het uiterlijk van de buitenkant. Het touchpad had iets breder mogen zijn, maar het ontwerp van het keyboard is prima: goede toetsafstanden en een perfecte travel wat het typen zeer plezierig maakt.

Specificaties

De EliteBook Folio G1 komt in verschillende configuraties. Ons testmodel draait op een Intel Core M5-cpu van 1,10 Ghz. Het intern geheugen bedraagt 8GB, de opslag is 512 GB (e.ectief 458 GB). Dankzij de specificaties draait de notebook heerlijk zonder vertragingen of abrupte slow-downs. De notebook beschikt over een headphonesingang en twee USB-C-poorten aan de buitenkant. Dat lijkt weinig, maar met een uitbreidingsdock kun je de notebook gemakkelijk aan extra poorten helpen. Bovendien kan je de notebook opladen terwijl je tegelijkertijd een poort gebruikt voor andere zaken.

Display

Het scherm van 12.5-inch kan tot 180 graden gebogen worden. Handig voor samenwerking aan tafel of bureau, of om iemand iets te verduidelijken. Bij het omklappen van het display valt de stevige ophanging op, deze geeft goed mee zonder dat de spanning wegvalt. Van een trillend display (zoals elke treinforens die wel kent) is geen sprake. Het scherm heeft een resolutie van 3840 x 2160 en maakt indruk. Het is touch enabled, wat een logische keuze is met het oog op Windows 10. De combinatie keyboard-touchscreen komt in het nieuwste Microsoft-besturingssysteem tot volle wasdom. De edge-to-edge glasconstructie op het display geeft enige glare, maar zelfs hiermee kun je ook in het volle licht werken. Voor wie niets met touchscreens hee.: er zijn ook modellen zonder verkrijgbaar. De brede inkijkhoek is erg goed waarbij ook de kleur optimaal blijft. Minpunt is de bezel die storend groot is.

Conferencing

De samenwerking tussen HP en Bang & Olufsen is een voltreffer. De combinatie van kennis over audio en geluid van B&O met HP’s expertise op zakelijk computergebruik, levert interne audiohardware op waar vooral gebruikers van conferencing tools baat bij hebben. Onderaan heeft de Folio G1 aan beide zijden twee speakers die een behoorlijk volume opleveren. HP werkt ook samen met Microsoft’s Skype for Business-team: vandaar de twee Skype-buttons op het keyboard waarmee het gemakkelijk telefoneren is zonder de applicatie waarin je werkt te verlaten.

Accuduur

De accuduur van vijf a vijfenhalf uur valt tegen. De accu gaat iets langer mee wanneer de helderheid teruggeschaald en netwerkfuncties uitgeschakeld worden. Net als de bezel een beetje jammer, maar verder zeker geen dealbreaker. De EliteBook Folio is een prachtig notebook waar zowel zakelijke gebruikers als consumenten blij van worden.

Conclusie

We maken vaak de vergelijking met de Apple MacBook en dat is niet voor niets, de vergelijking gaat gewoon op. Of toch ook weer niet, want HP heeft goede kaarten om de MacBook naar de kroon te steken met de Folio G1. Jammer van de ietwat brede bezel en de middelmatige accuduur, maar daartegenover staat een bloedmooi apparaat dat alles verenigt wat professionele gebruikers, maar ook consumenten, willen zien in een notebook. Klasse.


HP EliteBook Folio G1

In het kort:

  • Zeer functioneel en gebruiksvriendelijk
  • Dun formaat en mooi design
  • Zowel voor zakelijk als privégebruik

Prijs: € 2081,20 (incl btw)
Info: hp.com

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie