'Een meer dan degelijke smartphone waar iedereen mee uit de voeten kan'

MKB Proof 2016: Microsoft Lumia 950 XL

Wat smartphones betreft zit het Microsoft niet mee. Windows Mobile was niet echt een succes en ook Windows Phone is tot nu toe niet het succes wat Microsoft ervan hoopte. Toch geeft Microsoft niet op, want de Lumia 950 XL laat zien waartoe de mobiele variant van Windows 10 in staat is.

MKB Proof 2016

De Lumia 950 XL is een typische Lumia-smartphone: kunststof met strakke lijnen en mooi afgeronde hoeken met een gekleurde en te verwijderen achterklep. De 950 XL heeft een Snapdragon octacore cpu van 2,0GHz met een intern geheugen van 3GB en een opslag tot 32GB, uit te breiden tot 200GB middels microSD. Het 5.7-inch scherm heeft een amoleddisplay met een resolutie van 2560 x 1440 pixels en een ppi van 518.

Het toestel heeft verder weinig poorten: een microSD-poort, een poort voor je simkaart, een USB-cpoort aan de buitenkant en een aansluiting voor je hoofdtelefoon. De accu is gewoon verwisselbaar en heeft een capaciteit van 3340 mAh: net voldoende voor een hele werkdag, maar snel op te laden. Wil je de Lumia 950 XL als hub gebruiken? Dan is een powerbank aan te raden. Het toestel is voorzien van een OLED-paneel, kleuren zijn helder en nauwgezet, ook onder schuine inkijkhoeken. De helderheid kan aangepast worden zodat het scherm ook in vol zonlicht afleesbaar is.

Microsoft Lumia 950 XLBiometrische beveiliging

Met de Lumia komt er ook biometrische beveiliging mee: de camera op de voorkant is een irisscanner, herkent de gebruiker en unlockt vervolgens. Op het toestel draait Windows 10 Mobile met Continuum, zodat je Lumia twee instances van Windows 10 draait: één op je Lumia-smartphone en één op een secundair display waarop een geschaalde instance van Windows 10 draait. Je hebt dus een volledige omgeving tot je beschikking en kan het apparaat als bijna-pc gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld Office draaien vanaf het toestel en dit weergeven op een groter scherm, correct geschaald en wel. Verbind desgewenst een bluetooth-keyboard met je Lumia 950 XL en je hebt een mobiele werkoplossing.

Eenvoudig aan te passen

De interface is vergelijkbaar met Windows Phone 8.1, de voorganger van Windows 10 Mobile. Het startscherm kent de welbekende tiles om apps op te starten. Via de zijkanten van het scherm bereik je diverse menu’s: swipe van onder naar boven en de navigatiebalk verschijnt, swipe van rechts naar links en je scrolltdoor al je apps op alfabetische volgorde, swipe van boven naar beneden voor details aangaande noti.caties en voor je snelmenu. Tiles zijn naar smaak aan te passen door ze te vergroten, te verkleinen of te verwijderen. Voor het gebruik van Continuum is een draadloze Miracast-verbinding nodig of het Microso. Display Dock. De dock is voorzien van een DisplayPort, een hdmi-poort, drie USB 2.0-poorten en een USB-C-poort die ook dienst kan doen als DisplayPort.

Conclusie

Met de Lumia 950 XL laat Microsoft opnieuw zien de mobiele arena goed te kennen, al lijkt er tot nu toe vooral plaats te zijn voor Android en iOS. Met Continuum is Windows 10 Mobile echter een vooruitstrevend platform waar de zakelijke markt prima mee uit de voeten kan om overal een functionele werkomgeving te creëren. Dat is al een flinke niche voor wie de Lumia 950 XL interessant is. Maar ook als je ‘gewoon’ een smartphone nodig hebt, is het toestel meer dan prima. Verwacht geen uitgebreid app-ecosysteem, maar wel een meer dan degelijke smartphone waar iedereen mee uit de voeten kan.


Microsoft Lumia 950 XL

In het kort:

  • Scherm maakt indruk
  • Camera makkelijk te gebruiken
  • Continuum biedt perspectief

Prijs: € 699,- (incl. btw)
Info: microsoft.nl

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie