'We kunnen met recht stellen dat software inmiddels het kloppend hart van ons universum is geworden'

MKB Proof 2016: software

Redactie WINMAG Pro
Software is overal. En hoewel het een gangbare term is voor computerprogramma’s, is het veel ouder dan de computer.

Software is de tegenhanger hardware, alles wat tastbaar is. Een platenspeler is hardware, een elpee bevat software. Zonder software geen hardware. En dat geldt voor alles.

We kunnen met recht stellen dat het onderhand het kloppend hart van ons universum is. Proberen te omschrijven wat het voor onze samenleving betekent is dan ook een volstrekt zinloze exercitie waarvoor je een kleine bibliotheek aan documenten nodig zou hebben en een compleet leger van schrijvers.

Het is misschien veel eenvoudiger om je een voorstelling te maken van een wereld zonder software. Hoewel, een samenleving waarin vrijwel niets meer functioneert zoals we dat gewend zijn? Moeilijk daar een beeld van te krijgen. Zonder software zou zo ongeveer elk productieproces stilvallen: de hele maakindustrie zou stil komen te liggen, ook de voedselindustrie, de distributie. En alle communicatie zou stilvallen. Geen telefoonverkeer meer mogelijk - die smartphone kan linea recta de vuilcontainer in. Een container die nooit meer geleegd gaat worden omdat geen vuilniswagen meer kan rijden.

Maar ook geen internet. Geen internet! Wat moeten we dan nog? Het Internet der Geen Enkel Ding. Ander scenario: geen nutsbedrijf zou nog functioneren - zwaai maar dag met je handje tegen water uit de kraan, elektriciteit of verwarming. Ook onze actieradius zou schrikbarend klein worden, alleen oldtimers rijden nog zonder software. Tot hun tank leeg is, want elke moderne pomp is vergeven van de software. Om maar niet te spreken van de olie-industrie. Enfin, vul zelf maar in hoe de nachtmerrie van een softwareloze wereld eruit ziet. Als je durft.

Gelukkig is ook software here to stay. Het stelt ons niet alleen in staat om onze wereld draaiende te houden, maar ook steeds sneller steeds grotere stappen te nemen op technologisch gebied en daarmee ons leven en universum keer op keer te re-engineren en vorm te geven. En hopelijk te verbeteren. Software heeft een lange weg afgelegd, en heeft zonder twijfel nog een lange weg te gaan.


MKB Proof 2016: software

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie