NAS voor dummies

MKB Proof 2017: Drobo 5N

Redactie WINMAG Pro
Wie tegenwoordig op zoek is naar een efficiënte en veilige manier om veel data op te slaan, komt al snel uit bij een NAS. Maar het installeren van een NAS kan voor veel mensen vrij intimiderend zijn. Drobo is een vrij nieuwe speler in de wereld van NAS-opslag en wil dit voor iedereen toegankelijk maken.

De Drobo 5N is een kleine NAS met een minimaal design. Alle schijven zitten verborgen achter een magnetische plaat en de enige fysieke knop, de aan- en uitknop, zit mooi verstopt aan de achterkant. Wat wel zichtbaar is zijn een aantal kleine LED-lampjes die de status van de verschillende schijven aangeven. Drobo heeft zijn uiterste best gedaan om dit zo simpel mogelijk te maken en laat de status van de schijven zien door middel van een simpel stoplichtensysteem: bij groen licht werkt de schijf naar behoren, bij een geel licht heeft een schijf wat aandacht nodig (bijvoorbeeld omdat de schijf bijna vol zit) en bij een rood licht werkt de schijf niet of wordt deze niet gelezen. Onderaan de NAS is nog een aantal kleine blauwe LED-lampjes die een indicatie geven hoeveel opslagruimte er in totaal is verbruikt. Mochten de lampjes toch teveel aandacht trekken, dan is het ook mogelijk om deze te dimmen totdat ze nog maar net zichtbaar zijn.

Een groot voordeel van de NAS-systemen van Drobo is dat het, in tegenstelling tot alle andere NAS-fabrikanten, mogelijk is om schijven te gebruiken van verschillende groottes, types, snelheden en merken. Het enige belangrijke is dat er minstens twee schijven in de NAS zitten. Veel NAS-systemen die tegenwoordig op de markt verschijnen bieden veel meer dan alleen opslagruimte. Vaak zijn ze ontwikkeld tot hele mediacenters die je helemaal als losstaande computer kan gebruiken. De Drobo 5N is niet zo'n device en is echt alleen een opslagsysteem. Daar is helemaal niks mis mee, want om te surfen kan je natuurlijk ook gewoon je telefoon, tablet of computer pakken. Meestal werkt dit toch een stuk fijner dan surfen op een NAS/mediacenter.

De Drobo 5N is echt kinderlijk eenvoudig te installeren. Verbind de NAS met je netwerk, download het Drobo Dashboard en het apparaat doet de rest. Binnen enkele minuten is de NAS helemaal ingesteld en kan je al je bestanden op je eigen cloud zetten. Zodra de 5N is gevonden door het dashboard kan je ook met enkele klikken een wachtwoord instellen zodat er geen ongewenste gasten tussen je gegevens kunnen snuffelen.

Adviesprijs: € 429,- (exclusief harde schijven)
Info: drobo.com

+ Gemakkelijk te installeren
+ Overzichtelijk in gebruiken
+ Security-opties snel ingesteld

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie