Ferrari onder de routers

MKB Proof 2017: NETGEAR Nighthawk X10 R9000

Redactie WINMAG Pro
NETGEAR staat met de Nighthawk-serie al even aan de top qua snelheden die behaald worden. Met de eind vorig jaar geïntroduceerde Nighthawk X10 R9000 legt het bedrijf de lat weer een stukje hoger.

Niemand zal ontkennen dat de routers uit de Nighthawk-serie redelijk opvallende verschijningen zijn. Ook de X10 R9000, die naast een opvallend uiterlijk ook behoorlijk van formaat is. Het mag, want als je doet wat deze router doet, dan verdient het een uiterlijk dat opvalt.

Behuizing

Met een grootte van ongeveer 20 bij 29 centimeter, is het een router van formaat. Tel daarbij de vier opvallende antennes op en je hebt een bijzonder design dat misschien niet iedereen zal aanstaan. Maar die mensen gaan echter voorbij aan de functionaliteit van het device, maar daarover later meer.

Aan de bovenkant van de router tref je een halfgesloten design aan waarop ook alle status-LED’s van het apparaat zijn bevestigd. Tevens stuit je op een WPS- en wifi-button. Aan de zijkant bevinden zich de twee USB 3.0-poorten. Eindelijk. We snappen dat fabrikanten de meeste poorten het liefst wegwerken aan de achterkant, zeker wanneer de poort bedoelt is om een printer of iets dergelijks aan te hangen. Toch is een beter bereikbare poort, of twee poorten in het geval van de Nighthawk X10, erg prettig, zeker met het oog op multimediagebruik. Aan de achterkant van de router vind je een powerknop, een WAN-poort, zes LAN-poorten waarvan er twee als aggregatiepoort kunnen dienen, een SFP+-poort en een knop om de LED-verlichting uit te kunnen zetten. Dat laatste is grappig genoeg iets wat we erg kunnen waarderen. Het is een kleine functie, maar het geeft visueel wel rust.

Ad-standaard

De router is voorzien van een Quad-Core 1.7GHz-CPU, 512MB aan flash-opslag en 1GB aan intern geheugen. Het betreft hier een tri-band router met zowel een 2.4GHz- als een 5GHz- en een 60GHz-band aan boord, met respectievelijk maximale snelheden tot 800 Mbps, 1733 Mbps en 4600 Mbps. De 60GHz-band is de eyecatcher hier, want dat maakt de router effectief een 802.11ad-device. Nu is dit een standaard die nog amper ondersteund wordt op reguliere devices, maar dat zal in de toekomst zeer beslist veranderen. Hierbij heeft NETGEAR een grote streep voor op de concurrentie. Want een hoop fabrikanten moeten zelfs nog dergelijke devices aankondigen terwijl NETGEAR al lang en breed bij deze standaard is gearriveerd. Ja, het drijft de prijs op, maar je zit over een jaar niet met een router die ingehaald wordt door nieuwe standaarden. Dat deed NETGEAR al eerder met de ac-standaard, dus de meesten zullen niet anders verwachten van de Amerikaanse fabrikant.

Installatie

Het is ons al eerder opgevallen, bijvoorbeeld bij NETGEAR’s Orbi-systeem, maar het bedrijf heeft tijd nog moeite bespaard voor een zeer gebruiksvriendelijke omgeving voor de installatie en de overige setup. Prik het systeem in je netwerk en surf naar de routerinstellingen via de browser. Dat kan via het IP-adres of door routerlogin. net als adres te gebruiken. Vervolgens detecteert de router zelf hoe het is verbonden met je netwerk, dus of deze direct is aangesloten op de modem of als hub dient binnen een grotere setup. Hierop geeft het device aanbevolen instellingen weer die passen bij jouw netwerk. Dit zal met name minder technisch onderlegde gebruikers aanspreken. Prettig is dat deze instellingen je niet opgedrongen worden en slechts suggesties blijven. Mensen die liever hun netwerk tot op de byte zelf inrichten kunnen ook gewoon all-out gaan met de Nighthawk X10.

Naast de wizards biedt NETGEAR ook de Up-app aan. Via deze app kun je ook je router volledig installeren. En net als de browserinterface van de router is ook deze app weer zeer gebruiksvriendelijk.

Een router voor de toekomst

Met het oog op constant toenemende datahoeveelheden die we digitaal consumeren, is het zaak dat daar passende hardware voor aangeschaft wordt. Met de Nighthawk x10 voldoet NETGEAR ruimschoots aan de (toekomstige) behoefte om data te kunnen verwerken, want de Nighthawk X10 is voorzien van diverse technologieën voor rigoureuze dataverwerking. We noemden al de ad-standaard, wat op het moment van schrijven nog allerminst een standaard is. Maar als we er van uitgaan (en we hebben geen reden om dat niet te doen) dat devices de komende jaren steeds vaker uitgerust worden met adfunctionaliteiten, zit je al goed met deze router.

Een ander interessante technologie is QAM, wat NETGEAR ook implementeerde in eerdere Nighthawkvarianten. Het zorgt voor een stabiele hoge stream van data tussen devices en de router. Zie het als een constante druk op de band waarover de data vervoerd wordt.

Ook is er MU-MIMO-ondersteuning. Hiermee stream je moeiteloos data door naar maximaal drie devices. Tenslotte ondersteunt de Nighthawk ook Beamforming voor zowel de 2.4GHz- als de 5GHz-band.

Al deze technologieën gecombineerd maakt de Nighthawk stiekem hét go-to device voor mensen die op zoek zijn naar robuuste hardware die uptime van het eigen netwerk garandeert. En we hebben het dan niet over uptime alleen, ook over een gegarandeerde datastream die continu optimaal presteert.

Functioneel

Interessant is dat, hoewel je in eerste instantie denkt aan functies als 4K-streaming en virtual reality-toepassingen bij een router als deze, heeft NETGEAR de Nighthawk X10 uitgerust met genoeg functionaliteiten om het ook interessant te maken voor de zakelijke markt. Sterker nog, zeer interessant zelfs. Want naast de hoge datastroom die het apparaat moeiteloos aankan, tref je ook een 10G LAN SFP+-poort aan op het device. Dit is specifiek bedoeld voor externe opslag. Natuurlijk denk je dan ook meteen aan digitaal aangeschafte 4K-content, maar de poort is natuurlijk net zo interessant voor bedrijven die hun opslag centraal geregeld willen hebben via een NAS.

Een andere optie die je tot je beschikking hebt is linkaggregatie via twee LANpoorten aan de achterkant van de router. Hiermee voer je de doorvoersnelheid van data op, maar kun je ook constante uptime garanderen mocht er een poort wegvallen. Wil je media streamen, dan kan dat middels de ingebouwde Plexserver. Deze werkt in tandem met de twee USB 3.0-poorten op de router. Zo stream je moeiteloos content naar connected devices zonder dat je hiervoor een aparte Plex-server moet draaien op je netwerk.

Conclusie

We noemen de NETGEAR Nighthawk X1 een router voor de toekomst en dat is natuurlijk niet voor niks. NETGEAR heeft alles uit de kast getrokken om het device op alle mogelijke fronten volledig cutting edge te maken en dat is te merken. Van de installatie tot het in gebruik nemen van de router en het eventueel uitbreiden van functionaliteiten, niet één keer troffen we een drempel aan waarover we struikelden. Bovendien hebben we niet eerder zo moeiteloos zware content kunnen streamen zonder ook maar een enkele buffer tegen te komen. De prijs ligt op het eerste gezicht misschien hoog, maar met de technologie die je aanschaft in het achterhoofd is het eigenlijk een koopje. Lig je in de markt voor een nieuwe router, dan levert NETGEAR het device waar je simpelweg niet omheen kunt.

Adviesprijs: € 549,-
Info: netgear.com

+ Moeiteloos zware content streamen
+ Snel te installeren
+ Veel aansluitopties

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie