Functionele 2-bay NAS

MKB Proof 2017: Synology DS216+II

Redactie WINMAG Pro
Synology breidt haar portfolio van NASsystemen geleidelijk uit. Er verschijnen geregeld nieuwe modellen, maar soms voldoet een model en dan is een nieuw model niet nodig.

Dat gaat ook op voor de DS216+II. Zoals de naam al aangeeft, is dit in feite de DS216+, maar dan met een geüpdatet processor. Verder vind je in de NAS 1GB aan intern geheugen. De lees- en schrijfsnelheid is goed, niet bijzonder, maar met 113.01 MB/s aan lezen en 111.66 MB/s aan schrijven van versleutelde bestanden voldoende. De twee bays-tellende NAS kan in totaal 20TB aan. Genoeg ruimte voor multimedialiefhebbers of een kleine organisatie.

Poorten

De NAS is voorzien van diverse poorten, waaronder een USB 3.0-poort aan de voorkant en een eSATA- en 1GbE LAN-poort aan de achterkant. Ook vind je twee USB 2.0-poorten aan de achterkant. Genoeg mogelijkheden om er externe opslag op aan te sluiten of er bijvoorbeeld een printer aan te hangen.

Werken met DiskStation Manager

Synology maakt installeren van de software makkelijk, want DSM geeft bij een eerste aanmelding suggesties om veelgebruikte multimediapakketten te installeren. Via het Package Center kun je desnoods extra pakketten installeren.

We waren altijd al te spreken over DSM en met versie 6.0 wordt het systeem gebruiksvriendelijker dan ooit. Dankzij de volledige ondersteuning van de 64-bit architectuur kan het systeem nu ook gebruikmaken van 4GB aan RAM-geheugen, waardoor de prestaties verbeteren. Met de Synology PetaSpace-technologie is het mogelijk geworden om op meerdere volumes een gedeelde map met petabytecapaciteit te creëren, waarin je vervolgens data kunt opslaan die je weinig gebruikt.

Jouw bestanden veilig

Wanneer je veel met bestanden werkt, wil je dat die veilig zijn, maar ook toegankelijk. In DSM vinden deze twee belangrijke aspecten elkaar in het gloednieuwe Cloud Station 4. Je installeert Cloud Station 4 als app binnen DSM vanuit een overzichtelijke marketplace. Vervolgens kun je al je bestanden op welk device dan ook syncen met je NAS. Op mobiele devices installeer je de DS Cloud-app, op je desktop Cloud Station Drive. Vervolgens kun je altijd bij de bestanden op je NAS. Tevens biedt Cloud Station Backup je de mogelijkheid om vanaf je desktop of laptop bestanden te backuppen naar je NAS. Het werkt extreem gebruiksvriendelijk en intuïtief. Met name de initiële installatie is lekker simpel.

Wil je jouw werk delen, dan biedt DSM 6.0 je deze optie via een pagina die je helemaal naar je eigen hand kunt zetten. Een handige feature wanneer je bijvoorbeeld samen aan projecten werkt. Overigens is het ook mogelijk voor anderen om jouw bestanden te sturen, zonder dat ze hiervoor aangemeld hoeven te zijn in DSM. Je maakt simpelweg een bestandsaanvraag aan waar je een verloopdatum aan hangt. Desgewenst kun je aan de aanvraag ook een wachtwoord hangen.

Conclusie

De DS216+II is een marginale update en daar is niets mis mee, waarom zou je iets veranderen wat op zich al prima is? Wel hikten we tegen het 1GB-plafond van het interne geheugen, maar dat lokten we ook wel een beetje uit. Heb je al een DS216+, dan is dit model waarschijnlijk niet voldoende vernieuwd om het in huis te halen. Zoek je echter nog een goede 2 bay-NAS, dan kun je eigenlijk niet om dit apparaat heen.

Prijs: € 329,-
Info: synology.com

+ Schroefloze installatie
+ DiskStation Manager 6.0, beter dan ooit
+ Tot 20TB opslagruimte

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie