Mobiel internet is duur in Nederland

steven
Mobiel internet is duur in Nederland. Dit blijkt uit een onderzoek van de NOS. De omroep vergeleek de Nederlandse tarieven met zeven andere landen. Aanleiding hiervoor is de aangekondigde tariefverhogingen van KPN en Vodafone.

Uit het onderzoek van de NOS blijkt dat Nederland voor mobiel internet-gebruikers het duurste is van de zeven landen. Dit komt vooral door de nieuwe abonnementen van KPN en Vodafone, die van T-Mobile zijn nog wel voordelig.

Na de tariefwijzigingen kost het goedkoopste abonnement met mobiel internet bij KPN 27,50 euro per maand, dat is inclusief toestel. Hiervoor krijg je 100 MB aan data, 90 minuten bellen of 180 sms-berichten. Vodafone is iets goedkoper met 26,50 euro, hiervoor krijg je 200 MB data, 100 minuten bellen of 100 sms-jes.

Zelfs bij de duurste abonnementen van KPN (157,50 euro) en Vodafone (150 euro) krijg je geen onbeperkt toegang tot het mobiele internet. Bij concurrent T-Mobile is dit echter nog steeds mogelijk voor 9,95 euro bovenop de gewone bundel. Wanneer je nog 5 euro extra betaalt gaat ook de snelheid nog omhoog.

In de andere zeven landen liggen de tarieven een stuk lager. Bij de Engelse provider Three krijg je voor 30 euro per maand onbeperkt mobiel internet en 2000 belminuten. In Zweden kun je zelfs voor 75 euro per maand onbeperkt internetten, bellen en sms-en.

Toch vinden er bij deze landen ook al verschuivingen plaats. Zo kiezen de providers in Duitsland en Spanje ervoor om wel onbeperkt internet aan te bieden maar de snelheid drastisch te verlagen na het bereiken van een bepaalde limiet.

In Belgiƫ, Hongarije en de Verenigde Staten zijn ze ook van onbeperkt internet afgestapt. Wel liggen hier de prijzen flink lager dan bij de nieuwe abonnementen van KPN en Vodafone.

afbeelding van steven
Door: Steven Vos

Steven Vos | Redacteur

Steven Vos (28) studeerde Journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Vanaf april 2011 is hij werkzaam bij dit magazine en voelt zich daar als een vis in het water.

Vanaf zijn jeugd heeft hij een grote passie voor alles wat met ict te maken heeft en zette hij verschillende eigen computers in elkaar. Ook op het gebied van besturingssystemen heeft hij het nodige gezien. Zo werkte hij met het bijna complete Windows-assortiment (van 3.1 tot 7), Mac OS X en Linux.

Daarnaast hebben mobiele telefoons al jaren zijn interesse. Toen hij in 1998 zijn eerste mobiele telefoon aanschafte, een Nokia 5110, was hij meteen verkocht. Hierna volgden diverse modellen met uiteenlopende functies en besturingssystemen. Het was voor hem dus een kleine stap om professioneel mobiele telefoons te gaan testen, maar ook een tablet slaat hij zeker niet af.

Bekijk alle artikelen van Steven