Nokia kondigt MeeGo-smartphone aan

Erik
Nokia heeft op een telecombeurs in Singapore de N9 aangekondigd, een smartphone die draait op het besturingssysteem MeeGo. Toestellen met Windows Phone laten daarentegen nog even op zich wachten.

De onthulling van de N9 is met verbazing begroet. Verwacht werd dat Nokia, als gevolg van de samenwerking met Microsoft, alles op alles zou zetten om zo snel mogelijk Windows Phone-smartphones op de markt te brengen.

Nu lijkt de aandacht niet alleen uit te zijn gegaan naar MeeGo, maar ook naar de nieuwste versie van Symbian. Deze update, Symbian Anna genaamd, zal de komende maanden naar gebruikers worden uitgerold en er zullen nog verschillende nieuwe toestellen met het besturingssysteem verschijnen.

Volgens Nokia-topman Stephen Elop zullen de eerste Nokia-toestellen met Windows Phone waarschijnlijk eind dit jaar in bescheiden aantallen te koop zijn. Pas in 2012 verschijnen Nokia-smartphones met het besturingssysteem van Microsoft in grote getale.

Tot die tijd lijkt het erop dat de N9 een van de nieuwe vlaggenschepen van Nokia moet worden. De smartphone heeft een amoled-scherm van 3,9-inch en heeft, afgezien van een volume- en camerknop aan de zijkant, geen knoppen om het toestel mee te bedienen.

Het MeeGo-toestel is gemaakt uit één stuk polycarbonaat, wat volgens Nokia de ontvangst van de antenne ten goede komt. De smartphone is verder uitgerust met een 1 Ghz-processor, 1 GB werkgeheugen, 16 GB of 64 GB opslaggeheugen, een 8-megapixelcamera en een nfc-chip.

Het toestel kan apps uit de Ovi Store draaien. Het is nog niet bekend wanneer en tegen welke prijs de N9 te koop zal zijn; volgens Nokia zal het toestel 'later dit jaar' in de winkels liggen.

Door: ErikSloots

ErikSloots | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanErik