Omzeil Prism: zo ben je de NSA te slim af

Redactie WINMAG Pro
De Amerikaanse veiligheidsdiensten kijken mee terwijl je mailt, chat, internet en internetbelt. Natuurlijk, je hebt niets te verbergen, maar toch... Hoe ben je de veiligheidsdiensten te slim af? Met deze alternatieven blijf je buiten beeld.

1. Het besturingssysteem

Boycot: Windows, Mac OS, Chrome OS
Het alternatief: Ubuntu 

Aangezien zowel Microsoft, Apple als Google samenwerken met de veiligheidsdiensten, is de eerste stap om geen producten van deze bedrijven meer te gebruiken. Een goed alternatief is een opensource besturingssysteem, waarbij Linux een voor de hand liggende keuze is. De populairste keuze hierbij is Ubuntu, dat uitblinkt in gebruiksvriendelijkheid.2. De browser

Boycot: Internet Explorer, Chrome, Safari
Het alternatief: Firefox, HTTPS Everwhere, Tor Browser Bundle

De populairste internetbrowser van dit moment is Chrome van Google. Ook die moet dus het raam uit, net als Internet Explorer van Microsoft en Safari van Apple. Welke alternatieven zijn er? Een optie is het gebruik van Opera, een alternatieve browser uit Noorwegen. Overigens heeft Opera wel servers in Amerika staan, dus het is de vraag of je daarmee veilig bent. Een alternatief uit de opensourcehoek is Firefox. Bovendien is hiervoor een addon beschikbaar met de naam HTTPS Everywhere, waarbij websites als het even mogelijk is via een beveiligde https-verbinding worden opgevraagd. Hierdoor wordt het afluisteren een stuk lastiger. Wie het nog veiliger wil hebben, kan uitwijken naar de Tor Browser Bundle, waardoor het internetverkeer echt niet te traceren is.

3. De zoekmachine

Boycot: Google, Bing, Yahoo
Het alternatief: DuckDuck Go, Ixquick

Zoekopdrachten kunnen veel verraden over iemand, dus ook daar is het belangrijk goed te letten op de privacy. De bekendste zoekmachines zijn die van Google, Yahoo en Microsoft, waarbij uiteraard Google met stip op nummer 1 staat. Wie liever niet wil dat zijn zoekgeschiedenis wordt overgedragen aan Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen, moet omzien naar een andere dienst. De bekendste alternatieve zoekmachine is DuckDuck Go. Toegegeven, de zoekresultaten zijn niet zo goed als die van Google, maar de kans dat iemand meekijkt is een stuk kleiner. Hetzelfde geldt voor Ixquick, waarbij de zoekresultaten bovendien via een proxy zijn op te vragen.

4. De mailserver

Boycot: Gmail, Outlook.com, Apple Mail
Het alternatief: Eigen mailserver, HushMail, RiseUp

Emailen via Google (Gmail), Microsoft (Outlook.com) of Yahoo is natuurlijk uit den boze, maar wat is het alternatief? Een goede optie is het gebruik van een eigen mailserver, bijvoorbeeld gekoppeld aan je eigen domein. Kies dan wel een Nederlandse hoster. Ook de mailadressen van Nederlandse providers, zoals XS4all of KPN zijn vermoedelijk veilig. Bedenk wel dat e-mailverkeer dat via Amerika loopt alsnog onderschept kan worden. Om dit te voorkomen kun je encryptie gebruiken, zoals Pretty Good Privacy (PGP). Er zijn ook webmaildiensten die beweren veilig te zijn, zoals Hushmail en RiseUp.net.

5. Online-kaartendiensten

Boycot: Apple Maps, Google Maps, Bing Maps
Het alternatief: OpenStreetMap, ANWB, Routenet

Bij online kaartdiensten komen we opnieuw de grote namen Google, Apple en Microsoft tegen. In plaats daarvan kun je OpenStreetMap gebruiken. Dit opensource initiatief heeft in de afgelopen jaren een prima kaartdienst ontwikkeld dankzij de input van vele duizenden gebruikers. Natuurlijk kun je ook zuiver Nederlandse routesites kiezen, van bijvoorbeeld de ANWB of Routenet.nl.

6. Cloudopslag

Boycot: Google Docs, Office 365
Het alternatief: OwnCloud, ProjectPlace, Woozl

Documenten opslaan in de cloud is niet perse onveilig, maar wel als ze worden gehost door bijvoorbeeld Google. Geen Google Docs meer dus! Kies ook hier voor een puur Europese aanbieder met alleen servers in Europa. Goede voorbeelden zijn de diensten Woozl en Projectplace, die eerder in Winmag Pro werden besproken. Of zorg voor een eigen oplossing, bijvoorbeeld OwnCloud, waarbij opensource software voor het delen van documenten op de eigen server draait.7. Communicatie

Gevaarlijk: Whatsapp, Skype
Het alternatief: RedPhone, Threema

Whatsapp wordt weliswaar niet expliciet genoemd in de gelekte documenten, maar deze aanbieder heeft zijn servers wel in Amerika staan. Gebruik ervan is dus geen goed idee. Aangezien Skype eigendom is van Microsoft, is dat pakket natuurlijk sowieso verboden terrein. Een veilig alternatief op Android-telefoons is RedPhone van WhisperSystems. Met deze app kun je zowel internetbellen als chatten over een beveiligde verbinding. Helaas is RedPhone er niet voor de iPhone. Wil je alleen veilig mobiele berichten versturen? Dan is Threema een aanrader, zowel voor de iPhone als Android.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie