Politie kan dankzij vingerafdrukscanner iPhone 5S verdachten dwingen telefoon te unlocken

raymond
De vingerafdrukscanner op de aangekondigde iPhone 5S heeft het nodige stof doen opwaaien. De politie kan in Nederland je dwingen je telefoon te unlocken met je vingerafdruk. Met een code is dat niet mogelijk.

Verdachten hoeven op dit moment in Nederland hun wachtwoord niet af te geven om bijvoorbeeld informatie te ontsleutelen. Dat komt omdat hier het op zwijgrecht gebaseerde 'nemo tenetur'-beginsel geldt. Dit rechtsbegrip houdt in dat je niet gedwongen kunt worden om bewijs te leveren tegen jezelf. Dat is echter gebaseerd op dat wat je weet (een pincode), maar niet op wie je bent (een vingerafdruk), zo constateert Marcia Hoffmann in Wired. Verdachten zouden dit kunnen omzeilen door hun telefoon te herstarten, zodat ze alsnog een pincode (van de simkaart) moeten invoeren.

In Nederland ligt momenteel een wetsvoorstel van minister Opstelten om het hele nemo tenetur-beginsel te herzien; verdachten zouden volgens hem wel gedwongen moeten kunnen worden om in een justitieel onderzoek hun wachtwoord af te staan.

De iPhone 5S maakt al sinds de lancering het nodige los. Zo bestaat de angst dat Apple de vingerafdrukken zou opslaan in een cloud, waar het in theorie in verkeerde handen zou kunnen vallen. Apple maakte bekend dat vingerafdrukken alleen op een chip in de telefoon wordt opgeslagen.

afbeelding van raymond

RaymondLuijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web:

Momenteel is hij werkzaam als manager contentmarketing bij NoX PR & Content.

Bekijk alle artikelen vanRaymond