Remix Mini: een compacte Android pc

Eveline Meijer
De verkoop van desktops stagneert, maar toch willen we een graag een desktop-ervaring behouden. Een laptop op je bureau is echter ook niet alles en niet iedereen is fan van hybride-oplossingen. De Remix Mini is een echte desktop, maar dan in een klein formaat en met zijn eigen operating system: Remix OS.

De Remix Mini, ontwikkelt door het Chinese Jide Tech, is een kleine, ovale desktop die zijn funding zoekt, en vindt, op Kickstarter. Met afmetingen van slechts 2,6x12,4x8,8cm neemt hij weinig ruimte in op je bureau. Ook de prijs is aantrekkelijk, deze ligt tussen de twintig en vijftig dollar. Maar de vraag is natuurlijk: kan de Remix Mini concurreren met volwaardige desktops?

Niet voor powerusers, wel erg aantrekkelijk

Als we kijken naar de specificaties wordt één ding erg duidelijk: deze pc is niet bedoeld voor power users. Wil je echter je administratie bijhouden, e-mailtjes versturen, surfen op het web en meer van dit soort taken uitvoeren, dan is dit apparaatje misschien wel iets voor jou. De kleine pc bevat een quad-core Cortex A53 64-bit processor, met een snelheid van 1,2 GHz. De Remix Mini komt in twee uitvoeringen, de 1G met 1GB aan intern geheugen en 8GB aan opslag, en de 2G met 2GB aan intern geheugen en 16GB aan opslag. Beiden hebben daarmee geen geheugen of opslag om over naar huis te schrijven, maar voor de meeste wat lichtere taken is dit apparaat wel geschikt. Verwacht echter niet veel te kunnen multitasken of zware, grafische programma's te draaien, want dat trekt deze computer simpelweg niet.

De Remix Mini heeft echter wel alle aansluitmogelijkheden die je wil hebben. Zo is er een 4K hdmi 1.4-uitgang, waarmee alle resoluties tussen 2K en 4K ondersteund worden. Daarnaast vind je uitgangen voor audio en een ethernet-kabel, maar ook twee usb 2.0-poorten. Het apparaat kan verbinding maken met het wifi en heeft de mogelijkheid om gebruik te maken van Bluetooth.

Remix OS

Jide Tech heeft een eigen operating system gemaakt, gebaseerd op Android 5.0 Lollipop. Remix OS heeft volgens de ontwikkelaar de voordelen van een mobiel operating system, met de tools die een os voor pc's definiëren. 'Mensen hebben de neiging om os'en voor pc's en mobiele apparaten als twee verschillende dingen te zien, omdat ze op andere devices draaien. De meeste operating systems op de markt omarmen dit onderscheid, maar wij geloven dat het overbruggen hiervan de volgende fase is voor wat een os zou moeten zijn', vertelt Jide Tech over haar operating system. Android is dan ook nog goed te herkennen in het operating system, het minimalistische design is duidelijk meegenomen. Ook de Play Store van Google wordt ondersteund door Remix OS, waardoor je de beschikking hebt over meer dan 1,5 miljoen apps.

De verschillen zitten hem echter in de aanwezigheid van een toolbar en het startmenu, en de mogelijkheid om meerdere vensters naast elkaar te openen. Ook wordt er een dedicated file manager meegeleverd met het os en wordt de beveiliging geregeld zoals ook in Android gebeurt. Remix OS gebruikt volgens Jide Tech net als Android weinig geheugen, waardoor het 2GB ram-geheugen voldoende moet zijn.

Beschikbaarheid

Jide Tech probeert het geld voor de ontwikkeling van de Remix Mini via Kickstarter bij elkaar te krijgen, en slaagt hier duidelijk in. Met nog 37 dagen te gaan heeft de ontwikkelaar haar gestelde doel van vijftigduizend dollar al ruim dertien keer behaald. De 1G-variant is voor dertig dollar te verkrijgen via Kickstarter, voor de 2G-variant betaal je nu nog maar veertig dollar. De Remix Mini wordt naar verwachting vanaf oktober overal ter wereld geleverd.