Review: Acronis Backup Service

Peter Güldenpfennig
Elke organisatie is gebaat bij backups, of dit nu is voor een recovery of gewoon voor de zekerheid. Met sommige oplossingen kan dat lokaal, met andere oplossingen kan dat in de cloud. Acronis doet beide, en doet dat erg goed!

Backup-oplossingen kunnen zo makkelijk of moeilijk gemaakt worden naar gelang de opties en functies die een fabrikant in zijn software stopt. Acronis heeft het op dat gebied goed voor elkaar, want de service is extreem makkelijk te gebruiken. Via een browser-based management console heb je zeer goed overzicht van elke backup die je hebt gemaakt.

Installatie

In feite is er geen sprake van een installatie, met uitzondering van de agent die je op elk systeem installeert waarvan je een backup wilt maken. Deze worden vervolgens toegevoegd als systemen die je kunt beheren vanuit de management-console. Dit kunnen Windows-systemen zijn, maar ook Mac's en Linux-systemen worden ondersteund. Ook is het mogelijk virtuele systemen als VMware en Hyper-V toe te voegen. Als laatste worden ook Exchange-servers en SQL-servers ondersteund.

Backup maken

Het maken van een backup kan direct of per schema. Wanneer je een backup-schema gebruikt heb je in principe geen omkijken meer naar je backups. Je kiest waar je een backup van wilt hebben, zoals het hele systeem of enkel bepaalde schijven, bestanden of mappen. Daarna bepaal je waar je de backup wilt opslaan. Dat kan de Acronis-cloud zijn of op een lokaal systeem of netwerk. Verder kun je de planning reguleren, dus hoe vaak een backup gemaakt moet worden en op welke tijd, en hoe lang een backup bewaard moet blijven. De meeste organisaties zullen naast backups van hun bestanden ook graag een status van elk systeem als backup willen hebben, en ook dat is mogelijk. Bovendien levert Acronis ook een initial seeding-service. Hiervoor stuur je je harde schijf op en Acronis zorgt ervoor dat er een backup naar de cloud geschreven wordt.


Het maken van backups gaat via een gemakkelijk te gebruiken interface.

Beheer

Je backups beheren werkt erg overzichtelijk. In een opslag zie je waar de backup uit bestaat en tot welk systeem deze behoort. Per backup kun je selecteren wat je wilt doen. Je kunt bijvoorbeeld door de backup heen bladeren en losse bestanden en mappen downloaden vanuit de cloud. Ook is het mogelijk van een backup een opstartbestand te maken. Hiervoor download je een .iso-bestand die je simpelweg op een fysiek medium zet om terug te zetten. Interessant is de optie om een backup over te zetten naar een ander systeem. Met name wanneer jouw organisatie VMware of Hyper-V gebruikt is dat handig, maar het biedt natuurlijk ook de mogelijkheid om een hele afdeling te voorzien van eenzelfde systeem. Hiervoor moet uiteraard wel elk systeem geregistreerd staan in de management-console van Acronis.

Gebruiksvriendelijk

Het is al enkele malen teruggekomen in deze review, maar we willen alsnog benadrukken hoe gemakkelijk Acronis Backup Service te gebruiken is. De interface is schoon gehouden en navigeren door de console, het selecteren en maken van backups en het terugzetten van backups en systeemstatussen kan niet makkelijker zijn. Enige minpuntje is de afwezigheid van een app waarmee je je backups gemakkelijk kunt beheren. Waarom deze er niet is weten we niet, maar aangezien Acronis Access wel een app heeft, is dit wellicht een kwestie van tijd.

Inzichtelijk en open

Acronis verdient een pluim voor hoe zij opereren met betrekking tot omgang met jouw data. Via een kaart op de website kun je precies zien waar hun datacenters zich bevinden en waar jouw data opgeslagen wordt. Bovendien zijn hun datacenters SSAE 16-gecertificeerd, wat betekent dat een onafhankelijke partij op regelmatige basis audits uitvoert in de datacenters van Acronis. Weten waar jouw data opgeslagen wordt? Neem een kijkje op acronis.com/en-us/cloud

Voor meer informatie over Acronis Backup Service: acronis.com/en-eu/cloud/backup-service

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter