Review: ALT-N MDaemon Messaging Server 15

Peter Güldenpfennig
Sinds jaar en dag is Microsoft Exchange dé standaard in zakelijke communicatie. Dat is eigenlijk nergens voor nodig, want er zijn genoeg alternatieven. Wij gingen aan de slag met de MDaemon Messaging Server van ALT-N.

De MDaemon Messaging Server is een compleet pakket om de communicatie binnen jouw organisatie te verzorgen. En als we zeggen 'compleet', bedoelen we ook compleet. MDaemon heeft een behoorlijke historie, en gold in de jaren '90 al als communicatie-alternatief voor specifiek het midden- en kleinbedrijf. Dat merk je aan zowel de features als het gebruik van MDaemon.

Installatie en interface

Zelf beweert ALT-N dat je in no time up and running bent met MDaemon en daar is niets van gelogen. Het opzetten van de mailserver is letterlijk binnen drie minuten gepiept. Mocht je migreren vanuit Exchange dan wordt hiervoor een tool meegeleverd. Wat onmiddellijk opvalt is de opgeruimde no-nonsense interface. Het is ALT-N echt gedaan om de focus te leggen op communicatie en niet op het eigen product, zoals het hoort dus. Links vind je het statusscherm voor onder andere aangemaakte accounts, rapporteringen en je mailservers, rechts uitgebreide reports en eventuele services met sub-menu's die je aan MDaemon hebt hangen, zoals antivirus-oplossingen of de actieve sessies waarin devices communiceren met de mailserver. Management van de server kan zowel op locatie als via Remote Administration, een tool die gratis meegeleverd wordt. Hiermee krijg je access tot je mailserver vanuit de browser. Handig, want dit maakt management onafhankelijk van tijd en plaats mogelijk. Bovendien is ook hier de interface gericht op bruikbaarheid.

Features

Naast e-mail (en bijbehorende opties als lijsten en dergelijke) biedt MDaemon diverse andere features zowel voor security als voor communicatie. Zo wordt bij de MDaemon Messaging Server standaard WorldClient Instant Messenger geleverd. Deze closed messenger is bijzonder prettig in het gebruik en maakt no-nonsense communiceren en samenwerken mogelijk. Ook een agenda wordt meegeleverd, die vergelijkbaar is met die van Exchange. Mocht je behoefte hebben aan meer functies, dan kun je extra software aan je mailserver hangen. Denk bijvoorbeeld aan Security Plus, een totaaloplossing die de email-infrastructuur van je organisatie beschermt tegen spam, phishing en virussen. Een andere oplossing is MailStore, een oplossing die 1:1 kopieën maakt van e-mails en deze archiveert. Ook aan de mobiele werker is gedacht. Van zowel het mailcomponent als van WorldClient Instant Messenger is ook een webversie. Daarnaast biedt de mailserver opties voor mobile device management en ActiveSync-ondersteuning.

Security

ALT-N heeft met MDaemon een grote focus gelegd op security. Uiteraard wordt SSL en TLS ondersteund en kun je diverse email authenticatieen verificatietechnieken gebruiken en instellen. MDaemon gaat echter verder met backscatter-protectie die je beschermt tegen mails van vervalste adressen, IP Shielding waarmee je domeinen kunt blokkeren en dynamic screening met hijacked account-detectie waarmee eventuele hijacks van emailaccounts razendsnel gedetecteerd worden. Alle security features zijn overigens tot op detail te configureren. Erg prettig, want op die manier wordt de security van je mailserver niet een mogelijk blok aan je been en staat deze in dienst van jouw organisatie en de veiligheid van je data.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter