Gestroomlijnde oplossing voor het MKB

Review: Altaro VM Backup 7

Peter Güldenpfennig
Ondanks dat adoptie van virtualisatie in het MKB in de lift zit, zijn er ook veel twijfels vanuit de bedrijfskant. Onwetendheid over de flexibiliteit en veiligheid die het bedrijven biedt bijvoorbeeld, wanneer zij (delen van) hun IT-infrastructuur virtualiseren.

Niets zo belangrijk als een goede backup. De markt wordt overspoeld met oplossingen hiervoor, ook wanneer het backups betreft van virtuele systemen. Altaro richt zich echter specifiek op het MKB en eerlijk is eerlijk, het bedrijf weet ook wat een MKB’er qua backupoplossing nodig heeft, zo toont VM Backup 7 aan.

Installatie

De installatie van de software kan eigenlijk niet makkelijker gemaakt worden dan Altaro’s VM Backup-software. Stap voor stap word je door een zeer heldere setup geleid waardoor ook niet-technisch onderlegde MKB’ers met de oplossing aan de slag kunnen vanaf de initiële aanschaf tot het uiteindelijke beheer. Een breed scala aan Windows-machines worden ondersteund, maar dit kan natuurlijk ook een Hyper-V host zijn.

Na installatie voeg je alle virtuele systemen waarvan je een backup wilt maken als host toe aan de Altaro Console. Vanuit hier installeer je ook Altaro’s Agent software op elke virtuele host die je aan de console toevoegt. Beheer je de software het liefst op afstand, dan heb je hiervoor de remote management tools van Altaro nodig.

Geen downtime

De software mikt voornamelijk op gebruikers uit het MKB, en daar is de software dan ook naar ingericht. Met gemak maak je via de opgeruimde interface snel backups van jouw virtuele systemen, waarbij zowel Hyper-V als VMware ondersteund worden. Management gaat via één gecentraliseerde console voor beide type VM's, en gecentraliseerd management is ook mogelijk als je je VM's bij verschillende hosts hebt ondergebracht. Meerdere backups kunnen simultaan worden uitgevoerd, live. Dit betekent dus zero downtime voor jouw organisatie.

Snelheid

Altaro’s software stond altijd al bekend om het besparen van tijd en ruimte door een uitgekiend deduplicatiebeleid, en daar is met versie 7 nog een schep bovenop gedaan. De software bevat een soort cross-deduplicatie, waarbij dezelfde data op meerdere VM’s slechts eenmaal opgenomen worden in de backup wat storage én tijd scheelt.

Dat geldt overigens ook voor de real time monitoring die de software doet. Want er wordt continu gescand naar veranderingen binnen een VM, waardoor niet het hele systeem gescand hoeft te worden wanneer er een backup gepland is.

Veiligheid

Op het gebied van security heb je diverse opties tot je beschikking. Je bent uiteraard flexibel in het aantal backups en de locatie waar deze weggeschreven moeten worden (ook offsite wordt ondersteunt uiteraard), maar je wilt wel dat integriteit gewaarborgd blijft. Hiervoor biedt de software je een sandboxomgeving om de integriteit van data na te gaan voor een recovery.

Wil je de backup zelf beveiligen, dan kan dat met behulp van encryptie. Hiervoor maak je een sleutel aan, waarna AES-encryptie de rest doet.


Altaro VM Backup 7

Organisaties die op zoek zijn naar een goede backupoplossing voor hun virtuele systemen kunnen niet om Altaro VM Backup 7 heen. Het gemak waarmee je het installeert en beheert wordt gecomplementeerd door de vele functionaliteiten die toch niet aandoen als bloat, maar juist als zeer welkom. Ook de snelheid van het maken en restoren is zeer noemenswaardig. Geen downtime dus, terwijl je er zeker van bent dat je backups veilig zijn.

Prijs: € 425,- (per host; standard edition)
Ondersteuning: Windows Server 2016; Windows Server 2012 R2; Windows Server 2012; Windows Server 2008 R2; Microsoft Hyper-V Server (Core); vCenter 5.0, 5.1, 5.5 & 6.0; VMware vSphere 5.0, 5.1,5.5 & 6.0;  Mware ESXi 5.0, 5.1, 5.5 & 6.0
Info: altaro.com

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter