Review: Asus Transformer Pad TF300

Redactie WINMAG Pro
Een Android-tablet die je met behulp van een toetsenbord in een kleine laptop kunt veranderen; het bleek een gouden vondst van Asus. Eind vorig jaar brachten de Taiwanezen alweer hun tweede Transformer-model uit, de Prime. Deze heeft nu onder de naam TF300 een goedkopere variant gekregen.

De TF300 volgt eigenlijk de originele Transformer (TF101) op die nog een tijd leverbaar was naast de Prime. De behuizing van het nieuwste model is eigenlijk het best te omschrijven als een kruising tussen dat van de TF101 en de Prime. Het materiaal is namelijk gelijk aan dat van de originele Transformer, plastic dus, maar de cirkelvormige structuur komt overeen met dat van de Prime. Dit plastic is meteen het grote voordeel van de TF300. De volledig aluminium behuizing van de Prime zorgde er namelijk voor dat Asus, vanwege slecht bereik, de gps-functie moest schrappen van de specificatielijst. Ook zijn er verschillende klachten over de wifi-ontvangst te vinden op internet. Het plastic van de TF300 sluit beide problemen uit.

De behuizing is niet alleen van een ander materiaal gemaakt, hij is ook iets dikker en zwaarder geworden. Ondanks deze toenames is de gebruikservaring er niet erg op achteruit gegaan. Een gewicht van 632 gram en een dikte 10,5 mm zijn acceptabele waardes voor een tablet.

TF300 scherm

Naast de behuizing heeft Asus nog op een ander punt bespaard, namelijk het scherm. De Prime beschikt over een zogenaamd super ips+-paneel, dat uitblinkt in een goede kleurweergave en een hoge lichtopbrengst. De TF300 heeft een ‘normaal’ ips-scherm en moet het dus doen met een flink lagere lichtopbrengst. Dit merk je vooral wanneer je het toestel buiten gebruikt, in huis is het prima afleesbaar.

De prestaties van beide Transformers zijn nagenoeg gelijk, niet vreemd gezien ze de processor delen. Ook de TF300 gebruikt de Tegra 3 van Nvidia, zij het iets lager geklokt (1,2 GHz tegen 1,4 GHz). In de praktijk merk je hier eigenlijk niets van. De TF300 voelt net zo vlot aan als zijn duurdere broer. De software is eveneens hetzelfde. Ook de ‘goedkopere’ Transformer maakt gebruik van Android 4.0. Asus voegt hierbij geen eigen schil toe, maar enkel wat widgets en apps. Wat ons betreft zouden meer fabrikanten hier een voorbeeld aan kunnen nemen.

Het meest bijzondere aspect aan de Transformer is natuurlijk nog steeds het toetsenbord-dock. Ook de TF300 is leverbaar met deze uitbreiding. Het dock is vrijwel gelijk aan dat van de Prime alleen van een ander materiaal en andere kleurstelling. Het toetsenbord typt prettig, hoewel we weer even moesten wennen aan het kleinere formaat, ten opzichte van bijvoorbeeld een laptop. Toch kun je best langere stukken tekst op de TF300 typen. Dit is ook mogelijk dankzij de standaard installatie van Polaris Office, waarmee je verschillende documenten kunt aanmaken en bewerken. Bijkomende voordelen van het dock zijn de extra aansluitingen waaronder een volwaardige usb-poort en de tweede accu. Met deze laatste verleng je de accuduur aanzienlijk. Met een gemiddeld gebruik haal je zonder dock ongeveer zes uur, met de extra accu is tien uur zeker mogelijk.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie