Review: Asustor AS304-T

raymond
Concurrerend zijn op de volle soho nas-markt: ga er maar aanstaan. Toch doet Asustor met zijn AS304-T een dappere poging. Wat heeft deze 4-bay-nas in huis om zijn mannetje te staan?

Allereerst de doelgroep. Asustor mikt met dit model op de veeleisende consument / soho-gebruiker, maar ook in het mkb kan deze nas zijn mannetje staan. Het apparaat biedt plaats aan vier schijven, dat mogen naast traditionele 3,5-inch harddisks overigens ook 2,5-inch-ssd's zijn. Je schroeft de schijven eerst op de speciale sledes, waarna je ze zo kunt inprikken. Een 'schroefloos' systeem zoals je bij sommige concurrenten ziet is hier dus niet aan de orde.

Behuizing

De metalen behuizing oogt niet alleen degelijk, maar is dat ook. Alleen het frontpaneel is van plastic, maar dat mag de pret niet drukken. De sledes bevinden zich aan de voorzijde, wat het vervangen van een eventueel defecte disk gemakkelijk maakt. Aan de achterzijde bevinden zich vier usb-poorten, waarvan twee van het nieuwere usb 3.0-standaard. Fijn, want het maken van een back-up op een externe schijf kost daardoor veel minder tijd dan wanneer je deze op een usb-2-poort zou moeten aansluiten. Ook vind je aan de achterzijde één Gb-ethernetaansluiting. Natuurlijk hadden we er liever twee gezien, maar dat gebrek is niet onoverkomelijk.

Nas als media player

Uniek is de hdmi-aansluiting: deze verraadt meteen een belangrijk selling point van het apparaat. De AS304-T doet namelijk ook dienst als media player voor in de huiskamer. Ook op kantoor kan deze functie van pas komen, denk aan het direct tonen van presentaties of (bedrijfs)video's op een televisiescherm in bijvoorbeeld een presentatieruimte. Ten slotte vind je een stroomaansluiting, waar je direct een voedingskabel op kunt aansluiten. De adapter bevindt zich namelijk in het apparaat zelf. Handig, want zo kun je desgewenst eenvoudig een langere voedingskabel aansluiten als je het verder van een stopcontact wilt plaatsen. Bovendien scheelt het weer een extra 'kastje', zeker thuis maar ook op de zaak niet onbelangrijk voor het oog.

De nas draait op een Intel-cpu, geklokt op 1,6 GHz en met 1 GB ademruimte. Dat is meer dan voldoende voor het gebruik thuis, maar ook in kleine kantooromgevingen. Lees- en schrijfsnelheden zijn een beetje afhankelijk van je setup, maar tijdens de test haalden we zo'n 90 tot 95 MB/sec tijdens het kopiëren van grote bestanden: prima cijfers.

Asustor AS-304T

Firmware

De firmware van de nas is dik in orde. Installatie is een fluitje van een cent, er is zelfs een 1-click-modus aanwezig voor wie geen speciale wensen heeft en zijn nas gewoon als opslagstation of mediacenter zonder toeters of bellen wil gebruiken. De grafische interface doet veel denken aan een desktopomgeving. Apps zijn er ruim voldoende en kun je gemakkelijk installeren vanuit de eigen app store. Handig is de speciale Dropbox-app, die content van je Dropbox-account automatisch synchroniseert met een aangewezen map op je nas. Zo voorkom je dat je op al je apparaten Dropbox moet installeren, alle bestanden vind je immers op de betreffende folder op je eigen nas. Zoals gezegd is de media player-functie een echte USP. Je kunt heel eenvoudig XBMC als app installeren en vervolgens direct op je televisie de media afspelen.

afbeelding van raymond

Raymond Luijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web:

Momenteel is hij werkzaam als manager contentmarketing bij NoX PR & Content.

Bekijk alle artikelen van Raymond