Review: Dell Latitude 12 Rugged Tablet

Peter Güldenpfennig
Iedere klus zijn specifieke hardware. Dat geldt in ieder geval voor rugged hardware, specifiek gemaakt om onder extreme omstandigheden te functioneren. Dell levert ook dergelijke hardware en wij gingen aan de slag met de Dell Latitude 12 Rugged Tablet.

De Latitude 12 Rugged Tablet is een Windows 8.1-tablet die stevig is, zeer stevig. Zo stevig, dat je het apparaat gerust kunt laten vallen en ervan uit kunt gaan dat er helemaal niets mee gebeurt. Bij de fabricage is er dan ook rekening gehouden met militaire standaarden. Hierdoor is de tablet bestand tegen water, zand en stof. Perfect geschikt dus om mee te werken onder extreme omstandigheden.

Specificaties

De Windows 8.1-tablet draait op een Intel Core-cpu met een snelheid van 1,20 GHz. Het intern geheugen op ons testmodel bedraagt 8GB, maar een uitvoering met 4GB is ook mogelijk. Het apparaat heeft een 11.6-inch WLED-display met een resolutie van 1366 bij 768. Naast dat het matte display geschikt is om mee te werken in (zon)licht kun je de tablet ook bedienen met handschoenen aan.

Opslag komt in verschillende formaten. Ons testmodel heeft staandaard 128GB aan boord, maar uitvoeringen tot aan 512GB zijn ook mogelijk.

Qua poorten is de tablet bijzonder ruim voorzien, Naast een hdmi-poort vinden we een usb 3.0-poort, een micro-SIM-poort, een microSD-poort en een modulaire expansiepoort op de tablet. Schaf je bij de tablet ook een dock aan, dan heb je nog eens twee extra usb 3.0-poorten tot je beschikking.

Achterop het tablet bevinden zich twee verwijderbare accu's van ieder 26Wh. Deze zijn hot swappable, dus kun je gewoon doorwerken terwijl je een accu vervangt. Ook vind je achterop een fingerprint-scanner. Voorop bevinden zich naast de standaard Windows-toets ook de volumeknoppen, een knop om het beeld te kantelen en drie programmeerbare knoppen.

Werken onder extreme omstandigheden

Zoals gezegd voldoet de tablet aan militaire standaarden en dat is te merken. Het apparaat is echt enorm stevig gebouwd en kan tegen een stootje of twee. Opvallend is ook de grote inkijkhoek van het scherm. Natuurlijk, een mat scherm levert minder mooi en helder beeld op, maar een tablet als deze schaf je dan ook niet aan voor multimediaconsumptie. Dit is een echt werkbeest die onder elke omstandigheid gebruikt kan worden.

Toch is gebruik van de Latitude 12 even wennen. Dit heeft voornamelijk te maken met het gewicht, wat aan de zware kant is. Met bijna 1800 gram is het in ieder geval niet een apparaat die je gemakkelijk in een hand houdt. De tablet leg je dan ook op je arm terwijl je ermee werkt. Met een dikte van ruim 24 millimeter lijkt de tablet daar ook om te vragen.

Security

Aan de veiligheid is op diverse lagen gedacht. Zo gebruik je de fingerprint-scanner om ongewenste toegang tot je tablet te voorkomen, maar ook biedt Dell zelf diverse security-services aan. Zo beschermd Dell ControlVault jouw gegevens op hardwarematige basis en ben je ook beschermd tegen zaken als malware middels Dell's Data Protection-suite aan security-oplossingen.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter