Review: Dell XPS 13

Redactie WINMAG Pro
De Dell XPS 13 is de kleinste 13-inch laptop ter wereld. Dankzij het vrijwel randloze InfinityEdge-beeldscherm, met of zonder aanraakfunctionaliteit, past het scherm in het formaat van een 11-inch laptop. Die rand is 5,2 mm slank en beslaat maar een paar procent van het totale scherm. De XPS 13 is ook licht en dun, waardoor hij makkelijk in je tas past.

Het display van de XPS 13 zorgt voor een haarscherp en zeer helder beeld. Je kunt kiezen uit een QHD+-versie (3200 x 1800) of een Full HD-uitvoering (1920 x 1080) en optioneel touchscreen. De ultrabook is uitgerust met een Intel Core-processor van de zesde generatie (i3 tot en met i7), maximaal 16GB aan RAM en tot 1TB aan opslaggeheugen. Deze specificaties variƫren per gekozen model, waar de prijs uiteraard ook in mee verandert.

Poorten en accu

De XPS 13 heeft meerdere poorten, waaronder USB 3.0 en Thunderbolt 3. Ook is hij voorzien van stereoluidsprekers en een breedbeeld HD-webcam. Die camera zit niet in het midden, maar links onderaan om ruimte te besparen, wat gevolgen heeft voor de hoek waarmee je filmt. Volgens Dell kan de ultrabook op een volle batterij tot wel 18 uur worden gebruikt.

Praktijk

Specificaties op papier klinken vaak mooier dan dat ze in werkelijkheid blijken te zijn, maar de XPS 13 maakt toch behoorlijk indruk wanneer je deze voor de eerste keer aanzet. Met name het scherm doet je toch even knipperen met de ogen. Want dit display is werkelijk waar bloedmooi. Opvallend is de belachelijk goede inkijkhoek, die maakt dat je altijd het scherm goed in beeld hebt, ook wanneer je niet recht voor de ultrabook zit.

Het keyboard typt ook bijzonder lekker. Ondanks dat het een ultrabook is en daar rekening mee gehouden is in het design van het keyboard, kennen de toetsen toch lekker wat travel. Dat typt uiteindelijk veel lekkerder, zeker wanneer je langere tijd op het apparaat werkt.

Windows 10

De XPS 13 wordt geleverd met Windows 10. De ultrabook werkt enorm lekker in tandem met het besturingssysteem, en dit heeft alles te maken met het touchscreen. Waar Windows 7 nog keyboard- en muis-gericht was, en Windows 8 juist de focus legde op touchscreens, zoekt Windows 10 een middenweg. Dat betekent dat je veel hebt aan zowel het touchpad en het keyboard als het touchscreen. Meerdere malen betrapten we onszelf op het typen van een tekstdocument, om vervolgens met gestures andere acties uit te voeren, omdat het moment daarom vroeg en een gesture net wat sneller werkte. Je kunt met Windows 10 goed uit de voeten wanneer je alleen een muis en keyboard gebruikt, maar een touchscreen blijkt wel degelijk meerwaarde te bieden tijdens het werken op de XPS 13. Wij zijn om in ieder geval.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie