Review: Drobo 5C

Redactie WINMAG Pro
Voor veel ondernemers lijkt er nooit genoeg opslagruimte te zijn. Externe harde schijven zitten binnen de kortste keren vol, om nog maar te zwijgen van de geringe opslagruimte die in computers zit. Je data online opslaan in de cloud is een oplossing, maar wie veel met privacygevoelige informatie omgaat kan het een fijn idee zijn dat niet elk device mogelijk bij de informatie kan, hoe goed de security ook is. Om hierin te voorzien komt Drobo met de 5C: een eenvoudige DAS met veel mogelijkheden.

De Drobo 5C lijkt in alles op de vergelijkbare NAS-systemen van het merk, met als enige uitzondering dat de 5C niet werkt via een netwerkpoort, maar met USB 3.0. De DAS beschikt over vijf bays waar harde schijven in kunnen worden geplaatst die mooi worden verstopt door een magnetische cover. Door het handige BeyondRaid-systeem kunnen deze schijven van elkaar verschillen van merk en in capaciteit en kunnen er makkelijk schijven worden toegevoegd, verwijderd en vervangen zonder ingewikkelde processen waar veel tijd en expertise voor nodig is. Het is zelfs mogelijk om iets aan de schijven te veranderen zonder de DAS uit te schakelen.

De DAS

Drobo 5CHoewel alle belangrijkste dingen binnenin de DAS gebeuren, wil het oog ook wat. En bij de Drobo 5C zit dat helemaal goed. De DAS is relatief compact en is door de zwarte finish goed subtiel op te bergen. De lampjes die de status van de schijven aangeven branden continu, maar zijn via het Drobo Dashboard makkelijk te dempen, waarna het systeem mooi wegvalt in een donker hoekje. Mocht je de DAS toch liever op je bureau hebben staan, dan zal deze ook niet voor last zorgen; de DAS is muisstil, zelfs als je op volle kracht data aan het overzetten bent.

Het kleine programmaatje is overigens alleen om de instellingen van de DAS te veranderen en een overzicht te krijgen van de status van de schijven. Om bij de bestanden te komen kun je gewoon gebruik maken van het standaard documentensysteem van je computer.

Kinderlijk eenvoudig

De Drobo 5C is ideaal voor iedereen die technisch niet heel goed onderlegd is of daar simpelweg geen tijd en energie in wil steken. Het device is volledig plug & play en het enige wat je als gebruiker moet kunnen is de stekker in het stopcontact steken, een usb-kabel in de DAS en in je computer steken en een klein programmaatje installeren. Mocht er iets geks aan de hand zijn en kom je er toch niet helemaal uit, dan staat op de website van Drobo een interactief stappenplan waarin elke handeling duidelijk wordt uitgelegd.

Stoplichtensysteem

Om het werken met de DAS simpel te houden, heeft Drobo ervoor gekozen een stoplichtensysteem in te voeren voor de status van elke schijf. Brand er een groen lampje naast de schrijf, werkt deze zonder problemen, brand er een geel licht, dan wordt het tijd om er iets mee te doen (bijvoorbeeld de schijf vervangen of eens op te schonen) en als er een rood lampje brandt dan moet er zo snel mogelijk een nieuwe schijf worden geplaatst. Knippert er een rood lampje, dan is je schijf er mee opgehouden en moet je deze vervangen.

Helemaal onderaan de DAS, onder alle schijven, zijn nog tien kleine blauwe ledlampjes geplaatst, waarmee je in één oogopslag een indicatie kan krijgen hoeveel opslagruimte je nog hebt.

Nooit meer dataverlies

Het BeyondRaid-systeem van Drobo maakt het niet alleen heel makkelijk om schijven te vervangen, het komt ook de veiligheid tegemoet. Alle data kan flexibel opgeslagen worden en wordt niet hard op één schijf geschreven. Mocht één schijf er mee ophouden, blijft de data beschikbaar op één van de andere schijven zodat je er altijd van verzekerd bent dat je je data niet verliest. Mocht je één overtallige schijf toch nog een beetje spannend vinden, dan is het ook mogelijk om twee schijven overtallig te maken. Met één simpele muisklik worden alle gegevens nog meer verdeeld zodat al je informatie veilig bewaard blijft, ook als het noodlot toeslaat en twee schijven het tegelijk begeven. Dit gaat (uiteraard) wel ten koste van de totale opslagruimte.

Mocht je druk aan het werk zijn en opeens last hebben van stroomuitval? Ook dan heb je niets te vrezen. Door de ingebouwde oplaadbare accu blijft de DAS nog even draaien en kunnen alle lopende processen worden opgeslagen zodat de DAS verder kan gaan waar hij gebleven was als de elektriciteit weer terugkomt. Hierdoor is de kans dat je belangrijke data verliest minimaal.

Snelheid

De Drobo 5C is uitgerust met een USB 3.0-poort die met 5GB/s data kan overschrijven. In de praktijk betekent dit dat je in een oogwenk 32 gigabyte aan data op de DAS hebt geschreven en je in de tussentijd nog makkelijk en zonder haperingen tussen de bestanden kan bladeren die op het systeem staan. Zelfs het bewerken van foto's en video's vanaf de DAS werkt zonder haperingen. Ook het opstarten van de 5C gaat zeer rap en als je een schijf vervangt kan je deze binnen al een paar seconden gebruiken.


Drobo 5C

Iedereen die met veel data werkt kent het probleem van te weinig opslag. Voor iedereen die simpelweg veel data wil opslaan biedt Drobo met de 5C een fantastische opslagoplossing. Deze DAS is voor iedereen simpel in gebruik en levert veel opslag, goede beveiliging en een kinderlijk eenvoudig besturingssysteem. Kortom: een aanrader.

Adviesprijs: € 389,- (exclusief harde schijven)
Bays: 5
Opslagcapaciteit: 64TB
Aansluitingen: 1x USB 3.0
Info: drobo.com

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie