Review: Eizo EV2730Q Flexscan

Peter Güldenpfennig
Voor iedereen die werkt met beeld is een groot oppervlak om visueel zoveel mogelijk in een scherm te krijgen praktisch. Deze gebruikers komt Eizo tegemoet met een speciale FlexScan EcoView monitor in de Slim-serie, de EV2730Q. Groot qua oppervlakte om snel te kunnen werken zonder te moeten scrollen.

Met de FlexScan EV2730Q haal je ongetwijfeld een opvallende blikvanger in huis. Deze vierkante 26.5-inch monitor met groot 1:1 scherm is een flink gevaarte. De monitor is dan ook niet bedoeld voor licht huis-, tuin- en keukengebruik, maar gericht op de visuele professionals. Denk bijvoorbeeld aan vormgevers of webontwikkelaars, maar ook redacteuren en tekstschrijvers kunnen met deze monitor aan de slag. Ook voor overzichtelijke analyses en monitoring haal je een prima apparaat in huis.

Scherm

De monitor kent een resolutie van 1920 bij 1920, waarmee je dus 78 procent meer schermoppervlak tot je beschikking hebt. Dat is een behoorlijk oppervlak, wat verticaal werken enorm vergemakkelijkt. Van scrollen is amper nog sprake en het is opvallend hoe goed het overzicht te houden is, ondanks de veelheid aan informatie op het scherm. Eizo heeft de monitor voorzien van een ontspiegeld ips-paneel. Dit zorgt voor een heldere en duidelijke weergave, ook met de ecoview-modus aan en wanneer je vanaf een hoek op het scherm kijkt.

Aansluitingen

Op de monitor vind je voor aansluiting op je notebook of desktop een DisplayPort en een dvi-aansluiting. Geen hdmi dus, waar we wel wat verrast over zijn. Echter, deze monitor koop je met het doel om deze professioneel in te zetten. Dan is het tot je beschikking hebben van een DisplayPort of dvi-aansluiting eerder logisch. Naast de signaalingangen tref je ook nog drie usb 2.0-pooorten aan op de monitor, waarvan één gebruikt wordt als upstream-poort. Handig om als hub te gebruiken voor accessoires. Aangezien er ook speakers ingebouwd zijn, tref je ook een hoofdtelefooningang aan op de monitor.

Functioneel

Dat het met de functionaliteit wel goed zit mag blijken. We hadden het al over de prima beeldkwaliteit en goede inkijkhoek, en ook de monitor is prettig in het gebruik. Zo kun je het apparaat tot 172° rechts en links pivoteren, wat je de mogelijkheid geeft visualisaties vanaf elke kant te bekijken. Ook de ergonomische instellingen zijn trouwens erg prettig, de monitor is zo instelbaar dat er eigenlijk geen werkplek is waar deze niet tot zijn recht komt.

Profielen

Interessant zijn de kleurprofielen die mee geïnstalleerd zijn op de monitor, naast twee user-specific profielen die je naar hartenlust zelf kunt aanpassen. We hebben beide profielen uitgetest en met name het Paper-profiel maakte indruk. Door activering van dit profiel worden blauwe tinten verminderd, waardoor je ogen minder snel vermoeid raken en je dus langer ongehinderd kunt werken op de monitor. Handig voor intensief redactiewerk of wanneer je moet programmeren.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter