‘De FlexScan EV2451 is een bijzonder slanke en stijlvolle monitor’

Review: EIZO FlexScan EV2451

Jasper van Bladel
EIZO is een fabrikant die er alles aan doet om je van een zo goed en passend mogelijk beeldscherm te voorzien, wat je eisen ook zijn. Voor de veeleisende kantooromgeving is er de EIZO FlexScan-serie met krachtige en kwalitatieve monitoren. We hebben de 24-inch EV2451 voor je getest.

Het eerste wat opvalt aan deze EIZO is het design. De FlexScan EV2451 is een bijzonder slanke en stijlvolle monitor met een erg dunne rand. Het beeldscherm loopt tot zeer ver in de hoeken van de monitor door en de EV2451 krijgt hierdoor een zeer rank en chique aanzien. Het scherm is aan de voorzijde ook volledig vlak, een eigenschap die verder bijdraagt aan de fraaie eerste indruk. Kijk je verder naar deze EV2451 uit de FlexScan-serie dan valt op dat je de monitor op allerlei manieren kunt verstellen. De praktische kant is dus niet uit het oog verloren bij de ontwikkeling, ondanks het fraaie design. Je kunt het beeldscherm een flink eind in hoogte verstellen en ook is het scherm geheel te kantelen.

Specificaties

De EIZO FlexScan EV2451 heeft een IPS-scherm met LED-backlight, dat een helderheid van 250 cd/ qm en een contrast van 1.000:1 levert. Resolutie? Full HD. Mooie getallen, maar wat telt is hoe deze waarden zich in de praktijk vertalen. Ons valt het fijne contrast van de monitor meteen op, contouren en beelden worden helder weergegeven en beelden komen krachtig over. Een erg fijne eigenschap als je veel met tekst werkt. Deze contrasten zijn vanuit elke hoek hetzelfde, meekijken of laten meekijken is dus geen enkel probleem. Het scherm is ook ontspiegeld, zodat je geen last hebt van hinderlijke reflecties door lampen, ramen of andere lichtpunten.

EIZO Flexscan EV2451Deze EV2451 is uitgerust met Auto-EcoView, een systeem dat ervoor zorgt dat de helderheid van het scherm altijd optimaal is aangepast op het omgevingslicht. De omstandigheden rondom het beeldscherm kunnen gedurende de dag nogal verschillen, je werkt immers zowel als het buiten donker én licht is. Een donkere werkomgeving en een scherm dat op volle helderheid is ingesteld, is niet zo goed voor je ogen. De functie Auto- EcoView meet voortdurend hoe het is gesteld met het omgevingslicht en past de helderheid van je scherm daarop aan. Goed voor je ogen én voor de kosten, want je bespaart zo ook flink wat stroom. EIZO zelf zegt dat je met deze monitor met Auto-EcoView maar liefst 50 procent kunt besparen tegenover een monitor die heel de tijd op volle helderheid ingesteld staat. Zelf instellen kan overigens ook, als je toch liever zelf de helderheid instelt.

Praktijk

De kleuren die de monitor weergeeft zijn mooi levendig en schakeringen tussen verschillende kleuren worden mooi gradueel weergegeven. Dat komt door de 10-Bit Look-Up-Table (LUT). Een LUT zorgt ervoor dat vaak herhaalde berekeningen worden opgeslagen. Zo hoeft het beeldscherm niet alle berekeningen steeds opnieuw te doen, waardoor de prestaties worden verhoogd. Weergavefouten, zoals een niet vloeiend grijsverloop of rare overgangen tussen kleuren, kunnen zo vermeden worden. Een slimme functie van deze FlexScan EV2451 is de mogelijkheid om tussen verschillende profielen te wisselen. Beeldscherminstellingen zijn niet voor iedere situatie ideaal. Tekstverwerking heeft weer andere behoeften dan het weergeven van een film. Met deze monitor kun je eenvoudig van profiel wisselen, zodat je voor iedere situatie de optimale instellingen voor je hebt. Bij het profiel ‘paper’ wordt bijvoorbeeld de hoeveelheid blauw licht verminderd, om zo het karakter van een echt boek te evenaren.

Aansluitingen

De EIZO FlexScan EV2451 is uitgerust met diverse aansluitingen: HDMI, Display Port, D-Sub Mini en DVI-D voor video en USB Downstream en USB Upstream voor gegevensoverdracht. Zo kun je het scherm altijd gemakkelijk op je bestaande apparatuur aansluiten.


EIZO FlexScan EV2451

De EIZO FlexScan EV2451 is een monitor met meerdere gezichten: de monitor is zowel mooi, krachtig en duurzaam tegelijk. Het ranke en chique uiterlijk zal veel mensen aanspreken, en door het fijne IPS-scherm doen de prestaties niet onder voor het uiterlijk van deze EIZO. Daarnaast zijn Auto-EcoView en de verschillende weergaveprofielen voorbeelden van de extra functies die EIZO in deze monitor heeft gebouwd. Kortom: een krachtige én chique aanwinst voor op je bureau.

Adviesprijs: € 395,-
Scherm: 23.8 inch IPS met LED-backlight
Contrast: 1000:1
Helderheid: 250 cd/m2
Kijkhoek: 178 graden
Info: eizo.nl