Review: Epson L555

Peter Güldenpfennig
Het blijft een strijd als ondernemer: hoe houd je je afdrukkosten zo laag mogelijk zonder dat je hierbij mogelijkheden tot printen verliest? Epson heeft mogelijk een antwoord met de EcoTank L555, een inkjetprinter die kosten bespaart.

De L555 is een printer voor het (klein)zakelijke segment die behoorlijk licht van gewicht is en een stijlvol uiterlijk heeft. Maar vergis je echter niet, de printer kan behoorlijk wat werk verzetten. Nog belangrijker zijn de kosten die je hiermee bespaart.

Installatie

De installatie en opname van de printer in je netwerk gaat gemakkelijk, maar in ons geval niet geheel vlekkeloos. Letterlijk, want de printer maakt gebruik van inktreservoirs, deze reservoirs dien je te vullen met inkt. De inkt komt in losse flacons waarmee je de reservoirs vult. Hierbij dien je even op te letten, want het is makkelijk knoeien. Toch waren de reservoirs wel snel gevuld. De bak waarin de reservoirs zich bevinden, hang je vervolgens aan de zijkant van de printer via een kunststof ophanging.

Ook opname van de printer in het bedrijfsnetwerk ging snel dankzij de aanwezige wizard. De printer wordt razendsnel herkend en is, na het gereedmaken van de inktreservoirs, meteen gebruiksklaar. Heb je een netwerk dat één of meerdere beveiligingsschillen heeft, dan kun je de printer ook volledig manueel installeren en op laten nemen in je netwerk.

Multifunctioneel

De printer is een multifunctional; je kunt er mee afdrukken, scannen, kopiëren en faxen. Dit werkt gemakkelijk en spreekt voor zich, hoewel we wel graag hadden gezien dat we minder handelingen hoefden uit te voeren. Bijvoorbeeld, om te scannen moet je eerst op de knop 'scannen' drukken en vervolgens ofwel de 'B&W'-toets voor een zwart/wit-scan ofwel de 'Color'-toets voor een kleurenscan intoetsen. Liever hadden we gezien dat een pagina direct ingescand wordt per pagina na een druk op de zwart-wit- of kleuren-toets, met nog een druk op de toets om alle scans vervolgens af te drukken.

Prettig is de automatische documentinvoer tot dertig pagina's. Hiermee scan of kopieer je bijvoorbeeld snel dossiers. Ook draadloos afdrukken is mogelijk van bijvoorbeeld je mobiel of tablet met de gratis iPrint-app, verkrijgbaar voor iOS en Android.

Kwaliteit inkt en afdrukken

Printen gaat snel en voordat een print het apparaat verlaat, is de inkt droog. De kwaliteit van prints is redelijk. Verwacht echter geen puntgave print-outs, daarvoor is de kwaliteit gewoonweg te laag. Dit is ook wat inherent aan het gebruik van inkt natuurlijk. Voor de meeste gebruikers is de kwaliteit wel ruim voldoende en doet de printer simpelweg wat het moet doen.

Kosten drukken

De inkt van de printer gaat bijzonder lang mee, als we Epson moeten geloven zelfs twee jaar. Dat komt neer op vierduizend pagina’s in zwart-wit en 6500 pagina’s in kleur. Dat is behoorlijk indrukwekkend en maakt de printer dan ook aantrekkelijk wanneer je op zoek bent naar een manier om afdrukkosten te verminderen.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter